Video
Video se připravuje ...

Ministr vnitra Martin Pecina si přivedl na chat se čtenáři Bleks.cz ozbrojený doprovod pes

Vazeny pane ministre, chtel bych se Vas dotazat, zda planujete zmenu organizace policie (Langrem zavedene samostnatne ucetni jednotky - Krajska reditelsvi) je zde absolutni chaos, a co se tyce financovani a finacnich kompetenci) planujete navrat k predeslemu stavu? Dekuji (Antonin Krebs) 
Samostatné organizační jednotky státu na úrovni krajů jsou skutečně pro policii problémem. Musí se ale změnit zákon. Je to otázka na řešení po volbách. Vzhledem k tomu, že můj čas vypršel, děkuji všem dikutujícím za jejich otázky a omlouvám se všem, na které dnes nedošlo. Odpovědět na všechny dotazy bylo nad mé síly. Mějte se všichni hezky a smyšlejte o mně v dobrém :-) Váš Martin Pecina
Co opravdu chcete v boji proti korupci prosadit ještě do voleb a co případně po volbách, pokud uspějete?  (Tereza Vodová) 
Do voleb chci prosadit protikorupční balíček, který je právě v parlamentu. Po volbách toho bude víc. Dívejte se zítra na CT24. Budu představovat svůj program v Teplicích na konferenci.
Kolik máte IQ? (Vaše jméno) 
Kdysi jsem byl členem Mensy. IQ mi bylo změřeno na 148. Ale nevím poslední dobou si připadám nějak méně bystrý než za mlada :-)
Dobrý den. Až ukončíte svoji ministerskou kariéru budete se také věnovat trhu s akciemi jako pan Gross?  (Jarda) 
Nemám základní kapitál. S tím, co mám asi nezbohatnu :-)
Kocáb a jaho aféra s mluvčí. - Podle vás by měl odstoupit? (Jenik) 
Podle mne je to celé nesmysl. Rozvedlo se tady mnoho politiků, někteří žijí na hromádce a nikdo z toho problém nedělal. A najednou by měl Kocáb odstupovat? Měřil bych každému stejným metrem. Nebyl to problém u Paroubka ani u Topolánka...
Kdo je podle vás nejkrásnější politička? (erik) 
To nemůžu říct. Manželka by mě nedala večeři :-)
Martine, odkud pocházíš? Natálie z třebíče (Natálie) 
Pocházím z Havířova.
Dobrý den Martine, jste mi sympatický. Jste volný? Míša (Michaela Krejčová) 
Jsem 16 let ženatý. Asi s tím nic neuděláme :-) Třeba v příštím životě. Hodlám reinkarnovat do medvěda. Tak doufám, že budete medvědice :-)
Úroveň současné policie je téměř nulová, nebýt starších a zkušenějších kolegů je to mat. škola, bez zkušenoéstí - hnána dopředu abiciozními vedoucími bez zkušeností. Co vy na to? (Bejček) 
V každém kolektivu je potřeba mladých i zkušených. Teorie "odstranění generačního špuntu" aplikovaná panem Langerem zanechala na policii škody, ze kterých se bude léčit mnoho let.
Držím vám palce. Jsem také Místečák a pamatuji vás z HP. Jste rovnej chlap a tak se držte . Já vám věřím, že uděláte po tom nepořádku Langra konečně pořádek. (vavrjan) 
Zdravím krajana. Hutní projekt byl super etapa mého života. Moc rád na to vzpomínám.
dobrý den jen vás chci pozdravit a popřát mnoho zdravíčka (Petra) 
Taky tak. Hodně zdravíčka a pevné nervy. Budeme to všichni potřebovat.
Dobrý den pane ministře,nemám na vás přímo dotaz,ale chci vás jen pozdravit a vyslovit Vám podporu.Máte naše velké sympatie a podporu.Jsem rozhodně ráda,že tam již není pan Langer.Moc Vám fandíme celá naše rodina a věřte,že moc dobře víme o čem je řeč.Přeji pevné nervy zvláště nyní,v předvolebním období a moc a moc trpělivosti a také zdraví,aby jste to vše vydržel.Někdy se na to všechno už ani nedá koukat a poslouchat ,zvláště některé arogantní pány.Držíme Vám palce. J.Hyndráková (Jana Hyndráková) 
Já moc děkuji. Arogantní pánové mi nevadí. Už jsem si zvykl. Důležité je, aby byla budoucí vláda složená ze slušných lidí...
Myslíte, že je pravda, že ODS sponzoruje Zemanovu stranu skrze Lukoil a podporu před volbami? (Martin Skokan) 
Říká se to. To, že SPO je projekt vypracovaný panem Dalíkem, Šloufem a Melčákem, je pravděpodobné. Ale jasné informace o tom nejsou.
Jak odhadujete fungoování sociálního státu v příštích 5 letech. (Jan) 
Podle toho jak dopadnou volby. Buď to bude jako v letech 2002 až 2006, nebo jako za Topolánkovy vlády. To si musí vybrat voliči. Já věřím, že se vrátíme k normální lidské solidaritě a slušnosti. To je to, co nám dnes chybí nejvíce.
Pane ministře, pracuji u Policie ČR, a když bych chtěla shrnout názory své a mých kolegů na Vaší osobu, způsob Vaší práce a toho, že za své lidi umíte postavit, patříte po delší době k těm, kterým věříme. Jde sice jen o úzký kolektiv, ale přesto doufáme, že se s v našem resortu s Vaším jménem budeme setkávat i po volbách. Přeji hodně úspěchů.  (Lenka) 
Tak to máme společné přání :-) Moc děkuji za vaši podporu. Moc si vážím toho, když někdo oceňuje spolupráci se mnou. Budu se snažit, aby se situace u policie stále zlepšovala.
Mám osobní dotaz. Jak se vám přebíralo ministerstvo po nepořádku, které tam zavedl Ivan Langer? (Petr Smutný) 
Těžce...
pane ministře Pecino, byla ústní dohoda, že ministři przatimní vlády nebudou kandidovat do vlády nové.Paroubek to slíbil.Vám to vůbec určitě nevadí? (Marta) 
Já jsem na mnoha jednáních byl. Nic takového jsem neslyšel. Paroubek nic takového neslyšel, Fischer také ne. Topolánek si vzpomněl až s mou kandidaturou. Říkal, že to byla ústní dohoda mezi Topolánkem a Paroubkem. Pak si vzpomněl pan Liška, že vlastně on to slyšel taky...Tak si odpovězte sama, kdo mluví pravdu a kdo si vymýšlí...
A co křiš´tálově čistej Standa Gross? Žádný vyšetřování jeho korupce se neplánuje?Díky,ač nefandím ČSSD,tak Vám fandím. (Honza) 
Ministr by něměl zasahovat do konkrétních případů. Musím polici udělat podmínky, ale "křišťálově čistí politici" jsou problémem orgánů činných v trestním řízení.
Proč ODS totálně blokuje sněmovnu? Nehodlá někdo vyčíslit, kolik denně tohle divadlo stojí? Dokáže váš protikorupční balíček zabránit rozkrádání státu? (Romana Smutná) 
Blokování sněmovny je podle mne neuvěřitelné popření demokratických pravidel, podle kterých máme fungovat. Představte si, že někdo bude takto postupovat po volbách. Třeba s 10 poslanci neumožní schválit žádný zákon.... To přece nejde. Musí se něco stát s jednacím řádem sněmovny...
Pane ministře, co se zpackanou reformou policie, která policii rozložila ještě víc než hromadné odchodY?Děkuji za odpověď. (Jaromír Lukeš) 
Postupně to napravujeme. Nechci ale dělat další prudké změny. Policie si toho zažila už dost.
Myslíte si, že dokážete prosadit protikorupční opatření i tam, kde je na ministerstvu pan ministr Barták zrušil?  (Marek Čermák) 
Obrana je svět sám pro sebe a policie tam moc nemůže. Mají vlastní policejní orgán (vojenská policie). Je velmi důležité, aby i na obraně byl po volbách někdo, kdo to s bojem proti korupci bude myslet vážně...
Pane Pecino, fandím Vám a jen tak dále pokračujte s bojem proti korupci. Více síly, odvahy a štěstí proti darebákům.  (Ema) 
Díky za podporu. Budu se snažit.
co říkáte na aféru kolegy Kocába? také máte svou mluvčí?:-))) (Vaše jméno) 
Jasně, že mám. Zdědil jsem ji po Langrovi. Ale je to asi to nejlepší co po něm na MV zbylo...:-)
Redakce píše, že váš příchod do blesku předcházely policejní manévry. O co přesně šlo?  (Vaše jméno) 
Když někam jde chráněná osoba (i ministr vnitra), musí nejprve přijít ochranná služba policie a místo obdlédnout. To je holt zákon... Není to nic příjemného, to mi věřte. Ale když uteču, tak jsou ti kluci zase hrozně smutní, tak jim to raději nedělám :-)
Jaké zvíře podle vás připomíná Topolánek, (pobahou). A jaké je podobné chováním vám? děkuji za odpověď  (Karel) 
Topolánek mě nějak rychle nenapadá. A já jsem něco mezi medvědem a hrochem.
Kdo je podle vás největší blbec v politice. Upřímně prosím (Polo) 
To je velmi těžká otázka. Zvolit jednoho z celé plejády je vždy obtížné :-)
Máte trochu problém z nadváhou, držíte nějaké diety? (Jirka) 
Celý život. A je to horší a horší. Jsem tlustej od malička a ke své nelibosti to už tak asi doklepu...
V kolika letech jste přišel o panictví a jak na to vzpomínáte?.-)))) (Vaše jméno) 
Vzpomínám :-)
Dobrý den! Nenechte se odradit nenávistnou politikou ODS,přesji Vám mnoho úspěchů,doufám,že budete pokračovat ve výborně započaté práci. Moc zdravím! (Markéta Richterová) 
Rétorika ODS mne skutečně z míry nevyvede. V klidu :-)
Dobrý den, myslíte si, že Váš protikorupční balíček se podaří schválit do voleb? (michal) 
Věřím tomu. Pokud nám pánové poslanci nebudou číst telefonní seznamy, ale budou pracovat, schválit se to dá.
zajimal by mě váš plán boje proti korupci. Myslím, že to bude hlavní úkol pro ČSSD po vyhraných volbách. (Joska) 
Zítra ho jedu představit do Teplic. Dívejte se !
Fandíte Baníku? (Vaše jméno) 
Jasně.
jste na facebooku? (Vaše jméno) 
Jsem. Pod svým jménem dokonce :-)
znáte nějaký vtip o sobě? (Vaše jméno) 
Bohužel, zatím jsem žádný neslyšel. Až nějaký zaslechnete, prosím pošlete mi ho. Budu ho šířit :-)
kolik jste vypil nejvíc piv najednou? (Vaše jméno) 
Já pivo nepiju. V životě jsem vypil tak 5 láhví celkem... Je to na mě nějaké hořké :-)
co říkáte na topolánkův výrok, že jste byl sympatický ódeesák? (Vaše jméno) 
Když já jsem byl běžným členem ODS, Topolánka ještě nikdo neznal a mne už vůbec ne. Topolánka jsem poprvé v životě potkal až o 6 let později, v roce 2003. Nevím, z čeho soudí, že jsem byl sympatický. Asi to má z vyprávění :-)
Dobrý den, pokud ČSSD vyhraje (a zřejmě že jo) volby, s kým se počítá na post ministra vnitra. S vámi nebo Bublanem? (Vaše jméno) 
Zeptejte se pana Paroubka. To já rozhodovat nebudu.
Být v roce 2005 ministrem, postupoval byste proti tanečníkům na Czechteku stejně tvrdě? (Meyer Lansky) 
Takové zásahy má zvládnout policie v rámci běžného výkonu. Do toho by neměl ministr zasahovat.
Dobrý den pane ministře, co říkáte na šokézní složení vlády v které sedíte? Homosexuál Slamečka, K..revnik Kocáb, Nadržená Kovářová. Děkuji (Anička) 
Myslím, že jsme docela dobrý vzorek společnosti :-)
Zdravim, kandidujete za socani a stale ste ministr. To znamena ze paroubek se nemusi bat dalsi kubiceho zpravy? (Gigi) 
Udělám vše pro to, aby se již nikdy nikdo nemusel obávat předvolební policejní manipulace.
Dobrý den, jak hodláte vy osobně postupovat v případu vraždy manželů v Českých Budějovicích? Nepřijda vám ta malá personální výměna trapná? A jak zabráníte tomu, aby příště, když lidé skutečně volají policii o pomoc, to nedopadlo zase vraždou, díky  (Hugíno) 
Ta personální změna byla fakt významná. Náměstek krajského ředitele je už velký šéf, který má mnoho stovek podřízených. To nebyla kosmetická změna. A opatření se provádějí. Takový případ se již nesmí opakovat !!
Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na pár otázek ohledně vašeho protikorupčniho balíčku: Proč si myslíte že to ODS blokuje, co jim na tom vadí? Co opravdu chcete v boji proti korupci prosadit ještě do voleb a co případně po volbách, pokud uspějete? Proč jste se nakonec rozhodl kandidovat do PSP? (Dominik Siska) 
Kandiduji proto abych pomohl ČSSD. Nevidím jinou stranu, která by udělala v tom našem těžce zkoušeném státě pořádek. Proč ho ODS blokuje je jasné. 3 roky dělali vše pro to, aby možnosti policie oslabili. To je vidět na mnoha krocích. Například omezení odposlechů....
Vážený pane ministře! Jsem ráda,že budete kandidovat,doted jsem netušila,koho volit,ted už to vím! Děkuji! Zdraví Richterová M. (Markéat Richterová) 
Tak to je výborné. Vemte sebou i širší rodinu. Ať volí všichni :-) !!
Kam jezdíte nejraději na dovolenou. Radi bychom sledovali, jak se budete měnit postupem času mezi socany a komunisty. Ono ods taky neni ten nejlepší vlyv. (Luton) 
Otázce moc nerozumím. Gramatika je poněkud nepřesná :-) Ale na dovolenou jezdím každý rok někam jinam. Žádnou vilu v zahraničí nevlastním, tak jezdím na normální zájezdy s cestovkama...
Kde jste potkal svou manželku? Byl jste jí někdy nevěrnej? nezapomeňte že teď jste na očích, takže byste měl raději říct pravdu... (Karel) 
Manželku jsem potkal v Havířově. Bydlela pár metrů ode mne. Už to je hodně dávno.
pane Pecino ,jak tak posloucham vydesene predstavitele ODS na vasi osobu tak dochazim k presvedceni,ze se asi hrozne boji co by mohlo vyplout na povrh z dob Langra .Nenechte se otravit-drzim palce (kroupa ) 
Spíš si myslím, že se bojí, že bude vidět, že se dá politika dělat i slušně.... A odradit se jistě nenechám. Slibuji.
verite ze jste schopen udelat takove zmeny abychom my prosti obcane byly konecne trochu spokojeni? (jensikova zdena) 
Udělám pro to vše co budu umět.
Dobrý den, hádám, že vám připadá zcela v pořádku, že jako apolitický ministr úřednické vlády budete vést pražskou kandidátku ČSSD do voleb. Vysvětlete mi prosím význam sousloví apolitický ministr a úřednická vláda, jsem zmaten. Děkuji (Saša) 
No, jednu úřednickou vládu už jsme tady měli. A podívejte se prosím do roku 1998, kolik ministrů z ní kandidovalo ve volbách. A nikomu to nepřipadlo divné....
Vážený pane ministře, moc díky a to, že máte snahu dát do pořádku tu skvělou "deformu", která tu tůstala po panu ministru Langrovi a zdecimovala plovinu sboru! Ještě jednou díky! Mám dva dotazy. 1. Zda přejdou zpět pod územní odbory tzv. "servisní složky", jejichž odtržení od dění v teritoriu byl opravdu slepý výstřel do tmy (jedná se o tiskové mluvčí, ekonomické oddělení, psovody apod.). 2. Jakou máme záruku, že když budeme volit ČSSD, zůstanete u kormidla na Ministerstvu vnitra Vy. Vy, kterého si - zejména všichni Severomoraváci - velmi vážíme pro Vaše normální názory a aktivity v rámci nápravy škod po bývalém ministru společně s panem doktorem Komorousem po boku!! :o) Díky za odpověď. Přeju hodně štěstí v pracovním, ale hlavně osobním životě. Mirka  (Mirka ) 
Snažíme se langrovu reformu napravit tak, aby mohl sbor normálně fungovat. A myslím, že se to daří. Ale nebylo vše špatně. Musíme pomalu a s rozvahou. Další tvrdé rány nechci policii uštědřit. A jestli zůstanu ve funkci, nevím. To záleží na tom, jak dopadnou volby a jaká bude případná koalice. Ale jsem optimista :-)
Dobrý den pane ministře, moc Vám fandím ve všem, přeji Vám hodně štěstí a stále dobrou náladu. (Ivana) 
Já jsem ze své podstaty veselej člověk :-)
zajímalo by mě, jak zatočíte s korupcí,která prorůstá už nejen ODS,ale i SPOZ a TOP09?  (David) 
Pokud nám projdou parlamentem protikorupční zákony, pak zatočíme s korupcí, ať prorůstá kam chce...
DOBRÝ DEN, před vámi byl na Mininisterstvu vnitra íčko Ivan Langer, kamarád Ludka Sekyry a Romana Janouška, dvou nějvětšcíh tunelářů... Také se kamaradil s Fandou Mrázkem... povídá se o íčkovi langerovi, že prý ja závislý na kokainu, že porusušuje zákon a nebojí se brát a bere úplatky... Chtěl bych se Vás zeptat, jaé byla na Vnitr poměry poté, co jste tam přišel. Jestli jsenejakou historlu o cikovi neslysel, co si myslíte o jeho působení na vnitru a co všechno pokazil? (Karel Mikšík) 
Je vždy lehké plivat na své předchůdce, proto se tomu snažím vyhnout. Ale atmosféra na vnitru když jsem přišel, tak to byla fakt síla :-) Ale to se nedá popsat, to se musí zažít...
Dobrý den pane Pecino, chtěl bych se zeptat: 1) zda pijete raději pivo nebo víno 2) jestli máte raději Prahu nebo Brno 2) Jestli je vám bližší Klaus nebo Zeman? Díky a vše dobré! (Janička) 
Pivo nepiji vůbec, víno občas. Nejraději mám Frýdek a potom hned Prahu :-) Bližší je mi pan prezident Klaus. S panem Zemanem jsem se potkal velmi krátce asi 3x v životě. Téměř ho proto neznám...
Pane Pecino,pocházíte z Frýdku-Místku,nejste náhodou zpřízněna rodina s Veličkovýma?Děkuji Benešová (Benešová) 
Nejsem. Frýdek Místek má snad 60 tisíc obyvatel. Navíc pocházím z Havířova, ne z FM.
Dobrý den zajímalo by mě jestli máte své internetové stánky, šel by jste do nějaké "soutěže stardance když politici tančí"??:D, jaký máte koníček.(auta...) jak se díváte na současnou politicou scénu ??? Děkuji Pěkný den:D (berdik96) 
Stardance zvážím. Mám za sebou dvoje taneční :-) Ale možná by mě tam nechtěli kvůli nízké fotogeničnosti :-) Ke koníčkům : občas hraji šachy a cvičím pravidelně aikido. Doporučuji. Krásný sport :-)
dobrý den pane Pecina mam dotas ,pokud vyhrajete volby jestli jako minystr vnitra jste ochoten s těmi korupčnikami zatočit a odsoudit na to se neda už koukak .všude se krade to neni normalní ,to jsou všichni slepý .Dušek ma pravdu a dokaže to .a ve fotbale kde ty miliony jsou to maji nastavene paláce a nic se neděje a ODS je jen podporuje .volím ČSSD nikdy zkorumpovanu ODS děkuji (Ferenc) 
Volíte správně... A s korupcí bojovat budeme. Úplně se vyhrát nedá, to je stejné jako s extremismem. Ale určitě se s tím dá výrazně pohnout...
Dobrý den, prosím Vás o radu, protože už nevěřím ve spravedlnost. Můj nyní bývalý manžel mi posílal v lonském roce pravidelně výhružné sms. Byla jsem psychicky na dně, protože jsem něvěděla jestli mi opravdu chce ublížit. Podala jsem stížnost na přestupkovou komisi a tam jsem zjistila, že existence asi sta sms v kolonce přijaté zprávy není důkaz. Operátor mi nemůže potvrdit, že jsem zprávy přijala a manžel mě obvinil že jsem je posílala sama nebo někdo jiný. V té době jsme spolu prokazatelně nežili. Jak je možné se tedy ted bránit? Nový zákon o stalkingu se na tento případ nevztahuje. Případ byl postoupen na krajský úřad a čeká mě druhé kolo. Mohl byste mi prosím poradit jak se mám bránit? Už jsem bezradná. Děkuji Alena B (Alena ) 
Obraťte se na policii. Musí Vám pomoci. Jsem přesvědčen, že vaše situace zdaleka není beznadějná a stalking se na váš případ vztahovat může.
Proč se Vás tak Ivan Langer bojí? Mám totiž pocit, že Mirek Topolánek je plně v moci Ivana Langra. (Mirek) 
Myslím, že pan Topolánek je poněkud přehnaně podrážděný.
Pane Pecino, nezdá se vám, že poněkud střídáte pláště? (eva) 
Nezdá.
Přeji dobrý den, nemám žádnou otázku. Sleduji Vaši práci a líbíte se mně pro svoji přímost. Věřím, že jste schopen s tou korupcí u nás skutečně a konečně něco udělat. Přeji Vám úspěch ve volbách a hodně štěstí v další práci pro nás všechny.  (Ina) 
Já Vám moc děkuji. Korupce je velký problém. A boj proti ní nebude jednoduchý. Ale když budeme slušní a zásadoví, věřím, že to dokážeme...
Pecino, není vám trapné jako bývalému komunistovi kandidovat v demokratické zemi do PS, ve které by jste nejspíš rád zastával vaší současnou funkci? Pokud je komunismus zločinná ideologie není to stejné jako udělat kozla zahradníkem? Vzhledem k tomu že jste byl jak v ODS tak v ČSSD což jsou ideově naprosto rozdílné strany není s toho jasně vidět že vám jde pouze o prachy a politický vliv než o to udělat něco skutečně užitečného pro tuto zemi? Děkuji za odpověď (Roman Buchlovský) 
Já jsem v KSČ nikdy nebyl. Nemůžete věřit všemu, co pan Topolánek a spol říkají :-) Na ODS jsem už odpovídal. Ale pro upřesnění. Nikdy mne nenapadlo, že bych se měl stydět za to, že jsem jako mladík do ODS vstoupil.
Pane Pecino,otázku Vám pokládat nechci,ale spíše doporučení.Reagujte na invektivy Topolánka,Langera,Nečase,Tluchoře a jim podobným co v nejmenším časovým rozpětí,poněvadž jsou vyřčeny závistí,neznalostí problému.Pokračujte v takovém elánu a úspěchu jako doposud a při možném úspěchu v parlamentních volbách Vám přeji hlavně zdraví,úspěchů a veliké obrněnosti proti shora uvedeným. (Frydryšek Ladislav) 
Víte, reagovat na některé invektivy těchto pánů je mnohdy pod lidskou důstojnost... A děkuji za podporu :-)
Vy jste si vzal inspiraci u s.Rátha,kam vítr tam plášť?Mužete mi poradit jak se z pravicového politika může stát populista? ( Navrátil Milan) 
Nikdy jsem nebyl pravicový natož politik. V útlém mládí jsem vstoupil do ODS. Když ji vedl Václav Klaus. Členství jsem ukončil před 13 lety. Nikdy jsem za ODS nikam nekandidoval a nebyl jsem funkcionářem. To, že mi to bude někdy někdo vyčítat mne skutečně nenapadlo...
Dobrý den,pane ministře mám neobvyklý dotaz.Je možné u ministerstva vnitra získat místo jako civilista?Dcera se vrátila z Anglie do Prahy a má zkoušku z angličtiny,jinak ekonomické vzdělání.Jestliže ano,tak kde se zajímat.Děkuji vám za odpověď. (Helena) 
Na MV je zaměstnáno několik tisíc civilistů. Sledujte naše webové stránky, případně pošlete dopis na personální odbor. Trošku problém je v tom, že momentálně jsme podrobeni rozpočtovým škrtům a nové zaměstnance nabíráme velmi sporadicky.
Chystáte se konečně podat demisi? (Milan) 
Nechystám

"Když někam jde chráněná osoba (i ministr vnitra), musí nejprve přijít ochranná služba policie a místo obdlédnout. To je holt zákon... Není to nic příjemného, to mi věřte. Ale když uteču, tak jsou ti kluci zase hrozně smutní, tak jim to raději nedělám," reagoval ministr Pecina na jeden z vašich dotazů, který se týkla policejních manévrů v naší redakci.

Vystudoval strojní fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. Živil se jako programátor a byl též manažerem firmy Hutní projekt Frýdek-Místek. Byl členem ODS, později přestoupil do ČSSD. Od 2. září 2005 je předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a v této souvislosti se vzdal členství v ČSSD. V květnu 2009 se stal ministrem vnitra v úřednické vládě Jana Fischera.