Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velké srovnání Blesku: Kolik berou Čěši a kolik Němci?

Platy se srovnají nejdříve za čtvrtstoletí
 (Autor: Bild, MPSV)
Autor: Michal Šenk, Radka Růžičková - 
4. března 2010
22:59

Kdyby třeba česká uklízečka uviděla pásku své německé kolegyně, asi by musela zaplakat. Rychlým přepočtem z eur na koruny by totiž zjistila, že na jeden německý plat musí dělat pět měsíců.

Jak ukázalo velké srovnání Blesku, nejlépe je na tom personalista, ale i ten má na výplatní pásce jen polovinu německého platu. Budeme vůbec někdy brát tolik jako Němci? Odpověď pro optimisty zní: Nejdřív za 25 let. A pro pesimisty? Nikdy.Vždyť i průměrný plat v Německu je téměř 60 000 Kč, zatímco v Česku se sotva vyšplhal na 23 350 Kč. Na to, kdy dosáhneme na německé platy, existuje několik různých modelů.

„Pesimisté tvrdí, že nikdy. Podle propočtů, kterým věřím já, by se tak mělo stát zhruba v roce 2035,“ říká Markéta Šichtařová z Next Finance. Tu největší propast podle propočtů této společnosti překonáme během několika málo let. „Těch závěrečných možná deset procent budeme ale dohánět třeba dvacet let,“ předpověděla Šichtařová.

Podle jiných studií však bude vyrovnávání trvat ještě déle. Vždyť i přes obrovskou podporu ještě ani mzdy v bývalé NDR nedotáhly dřívější západní Německo. Také podle analytika Davida Marka z Patria bude dorovnávání platů s Německem trvat desetiletí.

A možná se nepotkáme vůbec. Naše ekonomika je totiž na té německé závislá. Když se bude dařit jí, porostou sice naše platy, ale současně i ty německé. „Kdyby německá ekonomika šlapala, budeme se i s platy přibližovat rychleji. Ale dohnat je nemusíme nikdy,“ potvrzuje i analytik společnosti Atlantik Milan Vaníček.

Platy se srovnají nejdříve za čtvrtstoletí Platy se srovnají nejdříve za čtvrtstoletí | Bild, MPSV

janskalsky ( 17. května 2016 19:09 )

Mohu se vyjádřit k platu chemika z tabulky: V roce 1989 jsem bral jako chemik 6000 Kčs=60 000 Kč. (Podle oficiálního přepočtu ale "jen" 48 000 Kč) Dnes je to ale jen 23786 Kč! Tak jaké dohánění. To číslo dnešního platu sedí, podle bývalých kolegů je spíš nadhodnocené. Plat chemika tedy klesl na méně než polovinu, i podle oficiálních čísel.. To ale není celé! Jako otec 3 dětí jsem bral 1210 Kčs přídavků na děti. což bylo víc než daně, takže čistého jsem měl 6200 Kč! Plat, který uvádím byl za funkci směnového mistra, přičemž přední dělník vydělal stejně, někteří měli i víc. Ten "oficiální" přepočet beru z nedávného výpočtu důchodu, tam byl můj tehdejší plat takhle přepočítán..... Nemohu si pomoci, ale nic nedoháníme, spíš se vzdalujeme....

lukox ( 13. března 2010 19:51 )

Zatím co ostatní země EU jsou ku předu včetně býv zemí soc. tábora Česko díky "skvělé" vládě jde do zadu.Taky se vždy beze ot zapadních sousedů jen to nejhorší a ještě ve zvácené podobě. Naši bývalí soudruzi si budují tzv. ranný kapitalismus 20 - 30 let ale o tom už to dávno v západních zemích není. Mimo býv. NDR kde komunistický hospodářský zázrak zaplatil bohatý příbuzný býv NSRjsme jaok ČSSR měli nejlepší nástupnické podmínky a jak to dopadlo vidíme všichni, ale někteří jsou zřejmě slepí a hluší.

abedu ( 11. března 2010 13:39 )

Ziji v nemecku nekoliklet a ta tabulka teda nesedi. A myslete take na to co tu stoji najem, jidlo, skolka, atd.......

tschiko ( 10. března 2010 23:04 )

takze berou socialku a k te si muzou jeste 168 euro privydelat tak nemel ze tu nekdo dela jen za 1€ na hodinu!!!!!

verana ( 10. března 2010 16:52 )

debatu jsem nečetla, jen jsem prolétla poslední příspěvky, ale můžu vám říct, že to nejde takhle bagatelizovat, když jsem dělala ve Frankfurtu u Sekurity Firma, tak jsem vydělávala nic moc, necelých 9 euro/hod., po přestěhování do Berlína mi za tu samou práci bylo nabídnuto 4 eura/hod. hrubého a podotýkám, že za tuto sumu tam dělají i němci. Na druhou stranu je fakt, že nájem byl v Berlíně, býv. DDR skoro poloviční než ve Ffm. Ty platy v tabulce se mi zdají dost přemrštěný, alespoň u některých profesí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa