Cenami ověnčený režisér Tim Burton sází především na příběh a skvělé vizuální efekty. Film byl natočen technologií 3D.

Burton (51), který má za sebou mj. dva díly Batmana, chtěl Alenku natočit proto, že se mu dosavadní adaptace díla nelíbily. „Starší filmy většinou ukazují Alenku jako pasivní holčičku, kolem níž defilují bláznivé postavy. Pokusili jsme se to přetvořit do příběhu, který je nějakým způsobem emotivní a má smysl,“ řekl režisér.

Dalším důvodem, proč Burtona scénář zaujal, bylo, že Alence je v novém pojetí už 19 a je starší než v knize. „Líbilo se mi, že se nachází ve věku na rozhraní mezi dětstvím a dospělostí, kdy se jako osobnost měníte,“ říká.

Alenka podle Burtona je kombinací animovaného a hraného filmu s technologií snímání těla motion capturing, která byla použita například ve snímku Polární expres. Burton pracoval s rozpočtem 4 miliardy korun, natáčelo se střídavě v Anglii a Los Angeles.

Alenka

Devatenáctiletou Alenku Kingsley, prchající z viktoriánské zahradní slavnosti před nevítaným ženichem, hraje o rok starší Australanka Mia Wasikowska (v českém znění Marika Šoposká). Ve filmu několikrát mění svou výšku. Jednou měří 15 centimetrů, příště se natáhne až do šesti metrů. Proměnám pomáhají speciální efekty. Filmaři ale několikrát použili i běžný trik. Miu postavili na bedničku od jablek, aby vypadala vyšší než ostatní.

Bílý králík

V původním znění Michael Sheen, v českém znění Otakar Brousek ml. Přes jeho noru Alenka přejde do Říše divů. Než tuto postavičku dostali do práce animátoři, strávili celý den natáčením v útulku pro opuštěná zvířata a tamního králíka krmili mrkví, aby zachytili jeho pohyby a mimiku. Burton chtěl, aby se animovaná zvířata chovala přirozeně.

Kloboučník

Potrhlého muže si s gustem vystřihl Burtonův oblíbenec Johnny Depp (Saša Rašilov). Udělali spolu už šest filmů. V Říši divů je to jediný skutečný Alenčin přítel. Podle nálady umí měnit svou barvu.

Do kin zamířila novinka režiséra Tima Burtona
Autor: Falcon

Zámek

Rezidence Bílé královny vypadá jako zámek Popelky v zábavním parku Walta Disneyho na Floridě. Není to tak překvapivé, vždyť Burton začínal svou kariéru právě ve studiích Walta Disneyho.

Houseňák Absalom

Vyřádil se na něm Alan Rickman (Jiří Bartoška). Kouří vodní dýmku a chrání starověkou písemnou památku, orákulum, ve kterém jsou zaznamenány velké události Říše divů. I ty budoucí.

Houby

Jsou také zodpovědné za to, že Alenka mění svou velikost. V Říši divů rostou obrovské houby a Alenka se zmenšuje nebo zvětšuje právě podle toho, ze které houby si ukousne.

Tidliták a Tidlytek

Tlustá dvojčata zásadně nesouhlasí jeden s druhým a jejich hádky nedávají smysl nikomu kolem. Oba ztvárnil britský komik Matt Lucas.

Bílá královna

Role jako stvořená pro hollywoodskou krásku Anne Hathaway (Lenka Vlasáková). Aby nebyla postava tuctová, prý se během natáčení nechala inspirovat dokonce Gretou Garbo a dalšími osobnostmi.

Kocour Šklíba

Ušklebené zvíře, co v originále namluvené Stephanem Fryem (Jan Vlasák), má sice hlavu, ale žádné tělo Ve filmu se jen mihne.

Srdcová královna

Krutou vládkyni Podzemní říše s obrovskou hlavou a záštiplnou starší sestru Bílé královny si zahrála režisérova životní partnerka Helena Bonham Carter (Tatiana Vilhelmová).