Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mistryně světa zpronevěřila peníze: Dostala podmínku

Michaela Křížová (40) u plzeňského soudu
Michaela Křížová (40) u plzeňského soudu  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
10. února 2010
18:12

Mistryně světa a Evropy ve sportovním rybolovu Michaela Křížová (40) dostala u plzeňského soudu dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Soud jí potrestal za zpronevěru peněz plzeňské rybářské organizace.

„Jako účetní místní organizace Českého rybářského svazu v Plzni převedla z konta u České spořitelny peníze na své, soukromé konto u Komerční banky. Ty pak použila ve svůj prospěch. Celkem toho bylo za 1 341 tisíc korun,“ uvedl státní zástupce Jiří Růžička.

Šampiónka a držitelka dvaceti světových a evropských medailí se zpronevěry měla dopustit už před více jak deseti lety. K soudu se ji podařilo dostat až teprve loni.

Na základě evropského zatykače Křížovou zadrželi na španělském ostrově v Atlantickém oceánu na Tenerife a eskortovali ji do zpět do vlasti. Mistryni světa a Evropy hrozilo až osm let vězení.

„Nesouhlasím s částkou, kterou jsme měla odcizit. V organizaci fungoval systém půjčování peněz lidem tak, aby o tom rybářský svaz nevěděl,“ hájila se Křížová.

„Různé částky se posílaly na můj účet. Já je pak vyzvedávala a přes jednatele se půjčovaly dál. Mohla jsem vzít tak maximálně 70 tisíc Kč. To byl zisk z půjček, který jsme si dělili. Byli jsme na to tři,“ tvrdila Křížová.

Aby se na machinace nepřišlo, vkládaly se pak peníze do pokladny jako tržby a to třeba za prodej povolenek.

Křížová zmizela z Česka v roce 1999 v době, kdy se o ni začala zajímat policie. Státní zastupitelství na ni žalobu podalo v roce 2006. Křížová dala souhlas, aby soudní jednání proběhlo v její nepřítomnosti.

Soudce Vladimír Žák ovšem trval na její přítomnosti. Protože ale k jednání několikrát nepřišla, vydal na ní evropský zatykač.

Křížová závodně chytala ryby už od svých deseti let. Postupně se vypracovala na jednu z nejúspěšnějších českých reprezentantek ve sportovním rybolovu.

mouse ( 10. února 2010 19:35 )

no dobrý

bosomfriend ( 10. února 2010 18:14 )

není to poprve , že udajně předáná pravomoc vedla jen k namočení dobráka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání