Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Haiti: Počet mrtvých stoupl na 212 tisíc

Autor: ČTK, pal - 
5. února 2010
22:40

Zemětřesení na Haiti z 12. ledna si vyžádalo 212.000 mrtvých. Tuto nejnovější bilanci obětí katastrofy v pátek oznámil haitský premiér Jean-Max Bellerive.

Předchozí statistika uváděla 200.000 mrtvých.

Předseda vlády ve vysílání americké televizní stanice CNN uvedl, že v hlavním městě Port-au-Prince a okolí nalezli záchranáři v troskách domů již 212.000 těl a tento počet podle něj není pravděpodobně ještě konečný. Přitom teprve ve středu oficiální statistika stoupla z 170.000 na 200.000 obětí.

Při zemětřesení bylo podle premiéra zraněno více než 300.000 osob. Výrazně vzrostl i počet lidí bez střechy nad hlavou. V nejchudší zemi západní polokoule bylo bez přístřeší mnoho obyvatel i před živelní katastrofou. Nyní se však jejich počet vyšplhal na dva miliony, tedy více než pětinu z devítimilionové populace.

Do sídla haitské vlády dnes přicestoval bývalý americký prezident Bill Clinton jako mezinárodní koordinátor pomoci zemětřesením zdevastovanému Haiti.
Před dočasným útočištěm vlády se shromáždilo asi 200 Haiťanů, kteří si stěžovali, že musejí spát na ulici, protože nemají stany. Na nedostatek provizorních přístřešků si stěžují mnozí z postižených, stejně jako na pomalou distribuci potravinové i jiné pomoci, jež na ostrov stále proudí ze všech končin světa. Podle agentury AFP nicméně jejich nevole nesměřovala na Clintona.

Mezi Haiťany roste nespokojenost s vládou, protože není schopna postiženým zajistit přístřeší, práci, jídlo a pro děti školu. Ozývají se i hlasy po její změně. Někteří by si přáli silného vládce, jako je bývalý kubánský vůdce Fidel Castro, jiní jmenují například amerického prezidenta Baracka Obamu.

Na vyřešení své situace stále také čeká skupina amerických baptistů, kteří dnes měli být předvedeni před vyšetřujícího soudce. Jejich advokát Edwin Coq dnes řekl, že vinu na jejich situaci nese šéfka skupiny Laura Solsbyová a že devět ostatních netušilo, že doklady pro odvoz tří desítek dětí z Haiti nejsou v pořádku. Všichni byli obviněni z únosu. Vynesení rozsudku může trvat podle advokáta i tři měsíce.

V Dominikánské republice u hranic s Haiti dnes havaroval vrtulník, který byl využíván americkou vládou a charitativními organizacemi při humanitárních operacích. V troskách stroje, který narazil do hory a začal hořet, zahynuli oba američtí piloti. Na místě neštěstí hasiči našli rozeseté léky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi