Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smělý nápad: Delfinárium a u Lanškrouna?

Nejmenší velryby, běluhy mořské, mají být hlavní atrakcí
Nejmenší velryby, běluhy mořské, mají být hlavní atrakcí  (Autor: scom)
Autor: krč, raj - 
28. ledna 2010
05:00

Delfíni a velryby se mohou brzy prohánět v delfináriu vybudovaném u Rudoltic nedaleko Lanškrouna. To má být součástí zábavního parku nazvaného Koruna země české. Otcem této smělé myšlenky je architekt Přemysl Kokeš (32).

Vybudování parku má přijít na 300 milionů a peníze by měli dodat soukromí investoři.

„Hledali jsme nápad, ze kterého by děti byly paf. Tím má být delfinárium a další atrakce,“ řekl Přemysl Kokeš. Na kopeček mezi Lanškroun a Rudoltice, kde dříve stával Nový zámek, by chtěl denně přilákat 2000 návštěvníků. Do hlediště se má vejít tisícovka lidí, bude tu i slané vodní hřiště s potůčky a mlýnky, trojrozměrný labyrint i vinotéka. Na pozemcích v okolí parku nebude chybět zoo a další atrakce.

Aby toto vše mohl postavit, musí ale Přemysl Kokeš nejdřív o projektu přesvědčit obyvatele Rudoltic, na jejichž katastru má park stát. Starostka obce si vyžádala anketu, ve které sice 81 lidí park podpořilo, ale 70 se vyjádřilo proti. „V anketě hlasovalo jen 12 procent oprávněných voličů, a to je málo. Požadujeme proto vypracování studie, jaký bude mít provozování parku vliv na obec,“ řekla Lenka Bártlová, starostka Rudoltic.

„Naše šance je vybudovat něco jedinečného, co přitáhne návštěvníky. Když se to bude protahovat, může nám nápad někdo ukrást,“ řekl Kokeš.

Místo je trochu odlehlé…

Záměměr architekta Přemysla Kokeše je zajímavý. Méně zajímavá je však už skutečnost, že chce stavět zábavní park v odlehlé části východních Čech. Vždyť z Pardubic do Lanškrouna je to vozem 87 kilometrů, což je víc než hodina jízdy. Z Olomouce do Lanškrouna je to o trochu méně, jen 70km, ale i tak je to hodina jízdy.

anasyi ( 28. ledna 2010 13:56 )

hmmmmmmmmmmmmm

klaracerna ( 28. ledna 2010 13:54 )

A proč na takovéto projekty ne? Vždyť by byli soukromí investoři a naopak to může kraji pomoct v turistickém ruchu. Proč jezdit za delfíny do Normiberku když by mohli bát v Čechách?

smrk ( 28. ledna 2010 07:43 )

Já bych to postavil v Pardubicích na zámku, radní tohoto města jsou praštěný dost aby to realizovali, potřebují tuto krajskou vesnici trochu zviditelnit....

dostojevskij ( 28. ledna 2010 07:17 )

Na takové projekty peníze NE!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi