Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrazy sužují Česko: Šumava hlásí -26,5 stupně

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
20. prosince 2009
16:22

AKTUALIZOVÁNO: Česko se ani v neděli nevymanilo z ledového sevření silných mrazů. Opět padaly teplotní rekordy. Na Horské Kvildě naměřili meteorologové dokonce minus 26,5 stupně Celsia.

Rekordně nízko klesly teploty i na Lysé hoře, Přimdě, Churáňově nebo v Liberci. Na Milešovce teplota překonala více než 80 let starý rekord. Od pondělí by měly mrazy polevit, hrozí ale tvorba ledovky a sněhových jazyků.

Úplně nejchladněji bylo v noci na Horské Kvildě. Tato šumavská stanice, která měří teploty teprve od roku 1990, měla doposud rekordní teplotu 25,3 stupně zaznamenanou v roce 2004. Jednasedmdesát let starý teplotní rekord naměřila do rána meteorologická stanice na Lysé Hoře, kde klesla rtuť v teploměru na minus 21,5 stupně. Rekord z roku 1938 byl překonán o 2,5 stupně. Na Milešovce padl dokonce 82 let starý rekord. V noci tu meteorologové zaznamenali minus 18,1 stupně, v posledním rekordním roce 1927 teploměry ukázaly minus 16,9 stupně.

Silné mrazy, které už trvají několik dní, by měly gradovat dnes večer. V noci přijde teplejší fronta, díky níž mrazy poleví. V pondělí by se měly teploty pohybovat kolem minus čtyř až minus osmi stupňů. Meteorologové ale varují před tvorbou ledovky, sněhových jazyků a závějí.

Mrazivé počasí si dosud vyžádalo nejméně osm lidských životů, jde především o lidi bez domova. Ve středu zemřel na podchlazení v Ostravě za Domem kultury pětapadesátiletý muž, zřejmě šlo o člověka bez domova. Od pátku do neděle připravilo zřejmě mrazivé počasí v Ostravě o život další čtyři lidi, dva muže a dvě ženy. Dva lidé umrzli v pátek v Praze. Tělo šestatřicetiletého muže bylo nalezeno v neděli na pražském sídlišti v Bohnicích.

Devátou obětí mrazů je zřejmě dvaašedesátiletý muž. V Nových Syrovicích se vracel z hospody, našli ho před jeho domem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi