Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Počasí: Příští týden se oteplí až o 30 stupňů!

Fotografie
Ilustrační foto  (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
20. prosince 2009
15:42

Zatímco nyní počasí nahrává představě pravé zimy, příští týden se se zachumelenými Vánoci můžeme rozloučit. Oteplí se totiž až o několik desítek stupňů!

Teploty, které o víkendu klesly na některých místech hluboko pod mínus 20 °C, v příštím týdnu jako na houpačce vyšplhají nad nulu. To spolu s deštěm, který meteorologové předpovídají na začátek vánočního týdne, způsobí oblevu a zřejmě také tání bílé zimní kulisy.

Od začátku příštího týdne předpovídají meteorologové postupné oteplování, dešťové přeháňky nebo déšť se sněhem. Svátky tak asi budou opět na blátě. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu čeká Česko v dalších 30 dnech nadprůměrně teplé počasí, obloha bude po většinu času zatažená.

V pondělí se budou teploty ještě pohybovat hluboko pod bodem mrazu, bude kolem -4 až -8 stupňů. Další dny až do konce roku se ale rtuť teploměru přes den vyšplhá na 0 °C až 6 °C.

V noci očekávají odborníci teploty v rozmezí mezi -2 až -8 stupni. "Uprostřed období ale bude v noci i jen kolem nuly," řekla meteoroložka z ČHMÚ. Obloha bude oblačná a zatažená s občasnými dešťovými nebo smíšenými přeháňkami. Na horách by mohlo sněžit.

Na otázku, zda budou letos bílé Vánoce, meteorologové jednoznačně odpovědět nedokážou. "Je to poměrně složitá otázka, ale očekávané teploty a srážky napovídají tomu, že by sníh měl spíš roztát," uvedla odbornice.

Pokud se na povrchu sněhové pokrývky vytvoří ledová krusta, je jistá šance, že by i v nižších polohách mohlo trochu sněhu vydržet. Rozhodně to ale nebude romanticky bílá pokrývka jako nyní. "Spíš se bude jednat o nesouvislou vrstvu špinavého sněhu," řekla.

Nový rok začne opět s oblačnou až zataženou oblohou a občasnými dešťovými nebo sněhovými srážkami. Sněžit by mělo hlavně na horách. V noci se teploty budou pohybovat kolem -5 až +1 stupně Celsia, při vyjasnění na sněhové pokrývce až -10 stupňů. Přes den bude mezi -2 až +4 stupni. Přechodně se rtuť teploměru vyšplhá až na +7 stupňů.

V době od 11. do 20 ledna počítají předpovědi s oblačnou, přechodně až polojasnou oblohou a denními teplotami kolem 0 °C až 6 °C. Postupně by mohly být přes den -3 až +3 stupně. V noci teploty mohou klesnout až k -10 stupňům. Sněhové přeháňky se objeví jen ojediněle.

ajas ( 21. prosince 2009 08:34 )

Před nedavnem hlasili že sněžit nebude a najednou je sníh vanoce na blátě to si nemyslím,

Zobrazit celou diskusi