Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podvodníci s platebními kartami: Dostali i vás?

Autor: ČTK, pal, rvs - 
19. listopadu 2009
12:41

Banky v Česku stahují z oběhu některé platební karty Visa a Eurocard/Mastercard a vyměňují je za nové. Jsou ohroženy peníze desítek klientů!

K poměrně rozsáhlému úniku dat došlo podle výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlána ve Španělsku v jarních a letních měsících letošního roku. Karetní asociace pak podle sdružení zaznamenaly případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa.

"U nás jde řádově o desítky karet. Ano, ta akce už pár dní běží," řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí ČSOB Ivo Měštánek. Také česká Volksbank minulý týden zablokovala karty desítkám klientů a nyní je vyměňuje za nové, potvrdila mluvčí banky Lucie Hálová.

Po zablokování karty nebudou klienti bank moci vybírat peníze z bankomatů, ani platit kartou v obchodech. Klienti budou na blokaci karty upozorněni telefonicky a během tří dnů by jim měla být vystavena nová karta. Celá transakce je zdarma.

Okradli vás?
Stali jste se obětí podvodníků s kartami? Napište nám o tom! Jste mezi stovkami klientů, kterým banka zablokovala kartu nebo vás podvodníci okradli v minulosti? Napište nám svoje zkušenosti na online@blesk.cz

Největší nebezpečí hrozí údajně lidem, kteří v posledním roce použili svou kartu ve Španělsku. Nelegální, takzvané skimovací zařízení, připojené k bankomatu okopíruje údaje z karty. PIN ke ka kartě se natočí při zadávání na klávesnici bankomatu. Podle takto získaných údajů se potom vyrobí duplikát karty, který může být používán k platbám prakticky kdekoliv v Evropě.


Tzv. skimovací zařízení Tzv. skimovací zařízení | Ondřej Požár

Tzv. skimovací zařízení, které bylo v Česku zabaveno skupině Rumunů


Podvod s platebními kartami V Česku byla zadržena skupina Rumunů! Čtěte ZDE >>


V Německu stáhnou až 100 000 karet!

Ke stejnému opatření přistoupily i některé německé banky, které stahují více než 100 000 platebních karet! Uvedl to dnes server Aktualne.cz.

List Financial Times Deutschland upozornil, že v Německu se akce týká například Volksbank a Raiffeisenbank a označil ji za největší svého druhu. Ještě nikdy totiž banky nemusely měnit tak velký počet karet.

Jak uvedl server, německé banky reagovaly na stejné varování, kvůli kterému začala vyměňovat platební karty také česká ČSOB. Varování se týká klientů, kteří v posledním roce platili svou kartou v cizině, především ve Španělsku. Kartové centrum Visa a Eurocard/Mastercard upozornilo na "útok vedený španělskou společností, která se pokusila získat údaje o kreditních kartách zákazníků."

Visa i Eurocard/Mastercard mají propracovaný systém "poplachů", o kterých informují průběžně banky. Na nich pak záleží, jak zareagují. Podobné útoky na platební karty z minulosti ukazují, že nejohroženějším údajem je vždy číslo karty. U některých typů karet stačí znát pouze tento údaj a pak lze kartou po internetu platit prakticky kdekoliv na světě, napsal dnes server Aktualne.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi