Vynaložil při jejich psaní obrovskou námahu, každý díl stavěl jako samostatnou kapitolu a výsledek se mu pak nezdál adekvátní. Navíc píše i dlouhé projekty perem. „Škrtám, vracím se a přepisuju,“ svěřil se Hubač.

Scenárista dává své pravačce přednost před počítačem. „Aspoň si rozmyslím psát blbosti, protože mě bolí ruka. Když jsem něco dělal na počítači, vznikaly různé zbytečnosti,“ dodal upřímně. V České televizi dostal Hubač ke svým kulatinám pero Mont Blanc jako pobídku k další práci.

Autor oblíbených filmů, jako je Ikarův pád, Tažní ptáci, Nezralé maliny, Zámek v Čechách, Učitel tance, Babí léto a Fany, si ale tím, že píše perem, už taky pořádně zavařil. Jeho rukopisy někdy vypadají jako odpad a mohou taky tak skončit. „Žena Iva mi vyhodila prvních třicet stránek Domu na nebesích do popelnice,“ postěžoval si Jiří Hubač. „Byla to divadelní hra psaná na tělo Jiřině Bohdalové. Stávkoval jsem, že to znova psát nebudu, protože to už nikdy nebude tak dobré jako ta první verze,“ prozradil Hubač.

Nakonec ho naštěstí Bohdalová po dvou měsících přemluvila a veleúspěšné představení se dočkalo i televizní podoby jako snímek Jedna kočka za druhou. Divadelní hry a filmy prý Hubače jako tvůrce uspokojily daleko víc než seriály. Ty slavný scenárista příliš nemiloval. „Dnes se od seriálů očekává jen rychlost a zvědavost, jak to bude dál,“ řekl Hubač. Proto nepřijal nabídku, aby napsal pokračování seriálu Sanitka a převedl práva raději na syna.

Přitom chybělo málo a Jiří Hubač by se k psaní vůbec nedostal. Do roku 1955 pracoval jako konstruktér a měl ryze technické záliby. Teprve tuberkulóza, která ho na dlouho upoutala na lůžko, přivedla Hubače k psaní. Zkušenosti s vleklou nemocí využil slavný scenárista při psaní Učitele tance.

 

Scenárista Jiří Hubač oslavil osmdesátku
Autor: Zbyněk Pecák

Jiří Hubač dostal na křtu DVD Nezralé maliny a Zámek v Čechách od ČT cenu s šíleným názvem Cena generálního ředitele ČT za mimořádný scenáristický přínos ve prospěch ČT. Možná se měla televize s Hubačem o názvu raději poradit.


Filmografie Jiřího Hubače

Raport, Pasiáns, Ikarův pád, Mapa zámořských objevů, Dobrá voda, Tažní ptáci, Sanitka, Milostivé léto, Hřbitov pro cizince, Zámek v Čechách, jedna kočka za druhou, Učitel tance, Fany, Všichni moji blízcí, Babí léto, Anglická rapsódie

 

 

Perličky o filmu Nezralé maliny

*Miloš Nedbal, který hrál Šantrocha, řekl, že když roli nezahraje, tak se zabije

*Darja Hajská (o níž Nedbal říká, že je flundra nemytá) ztratila před natáčením zuby a nechtěla točit, přemluvil ji až režisér František Filip

*film dávala Česká televize už 14x, popatnácté ho uvidíme letos na Boží hod