Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Uhlobaron Bakala žaluje Zaorálka!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
31. října 2009
08:32

Finančník Zdeněk Bakala zažaloval místopředsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za to, že ho v souvislosti s převodem hornických bytů na realitní kancelář RPG Real Estate označil za "gaunera".

Na serveru Lidovky.cz o tom informoval deník Lidové noviny. Pražský městský soud se bude případem zabývat 19. listopadu, Bakala požaduje omluvu a třistatisícové odškodné.

"Pan Bakala tvrdí, že jsem ho svojí kritikou poškodil. Mluví v žalobě o nějakých finančních prostředcích, které kvůli mně zmarnil a které teprve vyčísluje. Nyní po mně chce omluvu a 300 tisíc korun coby závdavek," potvrdil LN Zaorálek.

Bakala spor komentovat nechce. "Pan Zdeněk Bakala se k tomu nebude vyjadřovat. Nestojí o žádnou medializaci případu," řekla podnikatelova mluvčí Dita Fuchsová.

Spor má kořeny v roce 2004, kdy stát uzavřel smlouvu se společností Karbon Invest a prodal jí zbylé akcie společnosti OKD (Ostravsko-karvinské doly). Karbon Invest krátce poté ovládl přes kyperskou společnost RPG Industries právě Bakala. Všech 44 tisíc hornických bytů, jejichž možný budoucí prodej upravovala zvláštní klauzule smlouvy, přešlo na realitní divizi společnosti - RPG Real Estate. Proti tomu se okamžitě zvedl odpor části nájemníků, podle kterých šlo jen o přípravu prodeje bytů za tržní ceny.

Ke kritice se brzy přidali i někteří politici včetně Zaorálka. Bakalovi vadí, že Zaorálek loni v říjnu na tiskové konferenci označil jeho chování v souvislosti s převodem 44 tisíc hornických bytů na realitní kancelář RPG Real Estate za nesolidní a jeho samého nazval "gaunerem".

sunpedro ( 4. února 2010 15:52 )

předpokládám, že se v tobě trochu drží vztek žes nestudoval tam co Bakala a neměl šanci založit si po revoluci vlastní firmu, případně firmu, která by min stejně vydělala je tak?

sunpedro ( 4. února 2010 15:49 )

škoda, že píšu až takhle pozdě a svůj příspěvek si možná nepřečtete... Předpokládám, že kdyby Vám stát prodal 44 tisíc bytů, tak ukážete svůj charitativní postoj a nejlépe zadarmo ty chátrající byty opravíte a pak jim to prodáte ještě méně než prodává město obecní byty, je tak? Proboha stojme nohama na zemi, já nejsem žádnej zmetek, ale neudělal bych to jinak, co si lidi pořád myslí, že budou byty kupovat za pár šušní a ti mladí ať si je pak od nich koupí o minimálně 400% dráž??? Neznám zžejmě stejně jako Vy všechno ohledně toho jak to tenkrát bylo s prodejem bytů, ... Ani mne to ale momentálně nezajímá, pokud se stát o ty byty nezajímal, teď už bohužel nemá do toho co mluvit a nájemníky by měli chtít doplatit tržní kupní cenu od státu, resp. od lidí, kteří stáli za prodejem těchto 44 tisíc bytů. Osobně jsem koupil byt od člověka, který ho zhruba půl rok přede mnou koupil za cenu o 600% nižší, takže trochu vím o čem tu píšu! Pana Bakalu naopak obdivuji, je to myslim hodně inteligentní člověk a nikde se neprokázalo, že by ke svým penězum přišel nepoctivě. To že chce na bytech vydělat, je absolutně normální byznys a já s ním souhlasím. Věřím, že kdyby mu stávající nájemníci nabídly cenu odpovídající tržné, nebyl by problém jim ty zchátralé byty prodat a pak by se divili kolik musí platit měsíčně, aby zaplatili nové výtahy, střechu, prostory, udržbu. Jestli oni tam nejsou ti nájemníci zvyklý trochu na o dost lehčí metr, než je realita!!!

jity ( 2. listopadu 2009 11:29 )

Jasně, co nám má kdo zakazovat krást. My jsme ti lepší a vyvolený. 1049an je zřejmě fanda zlodějů, nebo snad pan Bakala to má vydřené poctivou prací? O Zaorálka se nebojím ten má jistě dost, ale hlavně aby vás někdo nevyslékl do trenýrek.Co přejeme druhému se většinou stane i nám.

warumfernet ( 31. října 2009 18:07 )

Tady jde o to, že byty byly postaveny před mnoha lety za totáče a úvěry za tyto byty jsou v převážné většině už dávno splaceny z nájmů. Když stát mohl dosud ty byty tak levně pronajímat, tak si ty nájemníky tak naučil a měl by jim nyní ty byty odprodat třeba za 100.tisíc, jak to dělaly a dělají bytová družstva. Ale pokud stát tyto nájemníky hodil přes palubu a tento kšeft přenechal "gaunerovi" Bakalovi, tak patří nadávat a hnát k zotpovědnosti státní úředníky, kteří toto dopustili a tím pádem okradli stát o nemalé finance a nájemníky přivedli do zbytečných finančních problémů. Stejně jako vše v našem totálně zkorumpovaném státě, má určitě i tento kšeft své temné pozadí.

sharp ( 31. října 2009 16:48 )

Ten rozmazlený uhlobaron se chce soudit ? Za to, že o něm řekl někdo pravdu ? Pochybuji, že svého majetku dosáhl poctivě.Jak tu někdo napsal,je to sprostý mrchožrout, morálku má na dně. Jak si mohl postravit svou luxusní rezidenci v chráněném krajinném území ? Má málo peněz ? Musí vyhazovat lidi z jejich bytů ( vydírat je)?Není nic jiného než vyčůraný zbohatlík-podvodník.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa