Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nerad: Fuj, tady to ale smrdí!

Zápach sirovodíku obtěžuje Kateřinu Novákovou a její rodinu, sotva vyjdou z domu
Zápach sirovodíku obtěžuje Kateřinu Novákovou a její rodinu, sotva vyjdou z domu  (Autor: Foto Blesk – autorka)
Autor: Jitka Žigová - 
15. října 2009
05:00

Název obce Nerad na Pardubicku je v poslední době pro tuto vesnici příhodný. Kdo do ní zavítá, bude mít pravdu, když řekne, že v ní byl nerad. V ovzduší je tu totiž cítit až neúnosný zápach po sirovodíku.

Vše začalo na jaře, kdy začala fungovat nová kanalizace. I pracovníci, kteří ji dali do provozu, přiznávají, že zápach je opravdu silný. Odpudivě páchnoucí plyn se už nějakou dobu snaží zlikvidovat.

„V létě, kdy lidi byli na dovolených, se ten smrad tolik neprojevoval jako teď. Nejhorší to je k večeru, když se lidi vrací domů a spouští se čerpadla kanalizace,“ říká Věra Rálišová, starostka Živanic, pod které Nerad patří.

Podle zhotovitele kanalizace, společnosti VAK Pardubice, je tvorba nepříjemného odéru sirovodíku u tlakové kanalizace s odvodem splašků zemskou tíží jevem, který se běžně vyskytuje. „S tak vysokou koncentrací zápachu jsme se však ještě nesetkali,“ přiznává výrobní náměstek Zdeněk Janeba.

Situaci vodohospodáři řešili tím, že na kritické úseky dali místo poklopů s otvory plné kryty. To ale nepomohlo. „Stalo se to, že se smrad dostal až do našeho domu. Museli jsme odkrýt náš odpadní kanál na zahradě, jinak bychom ho měli stále uvnitř,“ stěžuje si obyvatelka obce Kateřina Nováková. V těchto dnech zkouší vodohospodáři likvidovat zápach chemicky síranem železitým. „Ten brání tvorbě sirovodíku. Budeme ho tři měsíce dávkovat, a když bude fungovat, tak ho nasadíme trvale,“ doufá Janeba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi