Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malíř Petr (30) se vrátil umřít domů

Autor: Marie Machková - 
8. října 2009
05:00

Konečně doma! Petr Čapák (30) ze Vsetína po více než deseti měsících opustil místní nemocnici. Regionální výtvarník trpí nevyléčitelnou svalovou dystrofií. Sám už nedokáže dýchat a musí být trvale napojen na plicní ventilaci.

„Před tři čtvrtě rokem jsme začali usilovat o přeložení Petra do domácí péče. A dnes se to povedlo,“ řekl Dan Žárský, předseda Sdružení Petr, které uspořádalo sbírku, zajistilo pacientovi ošetřovatelky a sehnalo přenosný dýchací přístroj. „Je to nepopsatelný pocit,“ svěřil se smrtelně nemocný muž. Přestože už má problémy s mluvením, s vypětím všech sil při vyložení ze sanitky zašeptal: „Hurá, konečně doma.“

Hned u dveří ho s růží v ruce čekala maminka Ludmila (52). „Jsem ráda, že jsme se toho oba dočkali. Na přivítanou jsem Petrovi uvařila jeho milované plněné papriky,“ prozradila paní Čapáková. O syna se ale sama postarat nedokáže. Je psychicky nemocná. Zasáhla ji smrt staršího syna (†23), který trpěl stejnou nemocí jako Petr, i ztráta manžela. „Máme zajištěných pět pečovatelek, které budou u Petra 24 hodin denně,“ uvedla Jana Kubová ze Sdružení Petr.

„Rehabilitace a zdravotní péče, vaření, úklid, ale také čtení, povídání, vycházky ven,“ vypočítávala povinnosti pečovatelek jejich vedoucí Hanka Křupalová. Ve středu ale Petr žádný program nevyžadoval.

„Jsem plný dojmů a po tak dlouhé době se doma znovu rozkoukávám. Jsem šťastný,“ smál se muž.

arew ( 9. října 2009 14:06 )

A co je na tom za polopravdu ? Když na následky zranění otec zemřel, to je polopravda? Prostě ho zabila a kluci přišli o báječného tátu, kterého jim nikdo nemohl nahradit. Najednou byli díky ní bez táty i bez mámy, která šla sedět a oba už s těžkou nemocí na vozíku!!

ijirka ( 9. října 2009 09:48 )

já být na tom jako ten Petr, tak je mi to fuk, kde natáhnu bačkory.

hani ( 9. října 2009 08:24 )

A dobre penize. Taky i pro pecovatelu. To je dobra prace - hledat zdraveho cloveka!!!!!! Medicina jsou velky lochotron jako pro cechu tak i pro ukrajince. Jenom vy mate vic peniz. Zeptejte doktora Ivo Hanke jak on leci nemocnych, kterych delaji ubozakamy jeho kolehove. A jak jej to bavi - Brno, nem. Bohunice 532-232-962. Taky doktora Zdeneka Kalu 532-232-983 - je dobry profesor. Jenom proc spolupracuje z banditami? Co z toho ma? Dobrou prace? Jeste mate doktora Antonina Kalu 544-219-098 - za co on zabije mne? Co jsem jej udelala? To on ne chce potrestat svych banditu-doktoru-koleg. Kteri vyrobi vse te eleksiry na nemoce. A ridi ten biznes oranzeve zajicky - Paroubak-zabak se svou prostitutkou a dalsi. Proto nemate peniz na tych presne nemocnych. A pro symulantu-darebaku vse penize davaji. Nenavidim ZRADCE - to jedyna moje nemoc.

polibek ( 9. října 2009 07:47 )

Zapomínáte, že trpí schizofrenií, a tu nezískala v kriminále, ale měla ji už předem, jen se o ní nevědělo, protože se nikde s touto chorobou nikdy neléčila! Bohužel se jí to rozjelo stresem, který trvale prožívali, a ona pak v pomatení smyslů pobodala manžela, který na následky zemřel. Nepište něco co je pouze polopravda!

polibek ( 9. října 2009 07:43 )

ale, ale, že by opět bohnice povolily Pc??? Tys nám tu teda chyběla!

Zobrazit celou diskusi