Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Většina Čechů: Klouzavé prázdniny? Ty my nechceme!

Prázdniny u vody
Prázdniny u vody  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: Tomáš Belica - 
15. července 2009
05:00

Návrh rozložit letní prázdniny od června do září tak, aby po vzoru těch jarních začínaly v různých etapách, považuje většina lidí za nesmysl. Přesto chce ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška přesvědčit poslance, aby tříměsíční klouzavé prázdniny podpořili.

Podle kritiků leží ministrovi na srdci víc zájem turistické lobby než občanů. Podle zjištění Blesku by však případný zákon neměl u politických stran moc šancí.

Klouzavé prázdniny vyděsily nejen většinu rodičů, ale podnítily i politickou přestřelku. Podle návrhu by prázdniny zůstaly dvouměsíční, v jednom kraji by ale byly od června do půlky srpna, zatímco v jiném by děti měly prázdniny od půlky července do půlky září. Delší sezona by přinesla zisky hlavně cestovkám.

„Je to opatření, které by podpořilo rozvoj cestovního ruchu,“ pochvaluje si ministr Vondruška, který chce v září přesvědčovat poslance, aby návrh zákona předložili. Za to ho ale napadl exministr školství Ondřej Liška (SZ). „Pan Vondruška je člověk, který má dlouhodobé kontakty s podnikateli v oblasti cestovního ruchu, a je tedy otázkou, zda náhodou nehájí spíše jejich komerční zájmy než zájmy žáků a jejich rodičů,“ řekl Blesku Liška.

Také ministerstvo školství se k návrhu zatím staví zdrženlivě. „Musíme nejprve posoudit všechna pro i proti a zvážit, zda je tento koncept v ČR vůbec realizovatelný,“ sdělil mluvčí Tomáš Bouška. O případném zákoně by rozhodovala už nová sněmovna. Podle reakcí školských expertů jednotlivých stran, které Blesk získal, by ale klouzavé prázdniny neměly mít šanci.


Jste pro pohyblivé prázdniny?

Walter Bartoš (ODS)

"Stavím se proti tomu. Máme už zavedený systém, byl by to problém pro učitele i rodiče s dovolenými. Myslím, že pro návrh nebude nikdo."

Micheala Šojdrová (KDU-ČSL)

"Některé státy tak řeší nápory na silnicích o dovolených, ale tam je to v rozmezí týdnů. Jinak mě myšlenka zaujala, dalo by se s ní pracovat."

Ondřej Liška (SZ)

"Tento návrh sleduje spíš komerční zájmy než zájmy žáků a rodičů. Podle mě by klouzavé prázdniny měly mnohem více nevýhod než výhod."

Vlasta Bohdalová (ČSSD)

"Je to nesmysl. Jarní prázdniny trvají týden, ale tady jde o 7 týdnů, jak si budou rodiče plánovat dovolenou? Byla by to ohromná zátěž pro ředitele škol, rodiče a kraje."

Milan Bičík (KSČM)

"Nedovedu si představit, jak by to fungovalo. Z pohledu kantora nevím, jak by se řešil start a závěr školního roku. Nejsem tomu nakloněn."


ARGUMENTY PRO

  • pokud v každém kraji začnou prázdniny jinak, zamezilo by se letním dopravním zácpám a zřejmě i nehodám
  • delší prázdniny by přinesly větší zisky podnikatelům v cestovním ruchu, kteří by zaplatili víc státu na daních

ARGUMENTY PROTI

  • pokud děti z jedné rodiny chodí do škol v různých krajích, rodina si těžko naplánuje společnou dovolenou
  • letní prázdniny od července do srpna jsou zažité, lidé by si těžko zvykali a školy by musely zásadně měnit režim
  • chaos v "prázdninových" jízdních řádech, kdy nejezdí školní spoje

zoadz ( 15. července 2009 23:33 )

Nejvíc se mi líbí, jak už se zase začínáme opičit po Německu. Myslím, že jsme na to oproti němu malinký státek. "Možná" to u nich má nějaký smysl. U nás nikoliv.

pepsi ( 15. července 2009 20:43 )

napadaj ho samý kraviny

megi71 ( 15. července 2009 11:00 )

To je fakt debil

slavka ( 15. července 2009 10:52 )

to opravdu nevím, k čemu by to bylo dobré. Tohle mohlo fungovat před sto lety, když lidi nikam nejezdili a děti o prázdninách dělaly na poli. Ale ve chvíli, kdy jezdí na tábory do různých krajů, kdy mají kamarády různě po republice nebo i sourozenci studují na různých školách, tak je to pěkný nesmysl. Z toho může vzniknout akorát guláš - už takhle o prázdninách nic nefunguje, takhle by to bylo jen horší. Kdo žije v Praze, tak by mu to třeba tak nevadilo,tam má všechno pohromadě, ale ve chvíli, kdy dítě někam dojíždí, tak co? Bude na hranicích kraje přestupovat z prázdninové linky na školní nebo jak??? Když už chce podpořit cestovní ruch, tak ať udělá komplet tříměsíční prázdniny a bude...

Zobrazit celou diskusi