Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zachraňoval své vnoučata, ale sám se utopil!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, val - 
5. července 2009
12:56

V sobotu zemřel starší muž (62), když se vehementně snažil zachránit svá vnoučata z nádrže plné vody. Holčičku (4) a chlapce (7) zachránily nakonec dvě kolemjdoucí ženy, ale jejich dědečkovi už pomoci nikdo nedokázal.

Přivolaní záchranáři se pokusili ještě o malý zázrak, muže se snažili oživit, ale nakonec mu život nevrátili. Vše se stalo na Semilsku v Lomnici nad Popelkou.

"Muž byl před polednem na procházce u skokanských můstků se svými dvěma vnoučaty," řekla mluvčí severočeské policie Ivana Baláková. Chlapec zřejmě lezl po kraji nádrže, do které se v zimě odklízí sníh, a v tuto dobu byla plná vody. "Dítě zřejmě uklouzlo a spadlo dolů. Jeho mladší sestra zpanikařila a skočila za ním ve snaze ho zachránit," popsala událost policejní mluvčí.

Dědeček skočil za nimi do vody a snažil se děti vytáhnout. Dětem ale pomoci nedokázal a zmizel pod hladinou. "Co se stalo, zatím není jasné, možná ve studené vodě zkolaboval nebo mu došly síly a on utonul," řekla policistka. Kolem šly naštěstí dvě ženy ve věku 16 a 30 let, které duchapřítomně děti vytáhly. Teprve od nich se dozvěděly, že někde ve vodě je ještě jejich dědeček.

"Muže vůbec neviděly a objevili ho teprve další lidé, které obě ženy přivolaly na pomoc," řekla Baláková. Když muže vytáhli z vody, snažili se ho oživit a v resuscitaci pak pokračovali i přivolaní záchranáři. Muže se ale už oživit nepodařilo. Příčinu jeho úmrtí bude muset zjistit nařízená soudní pitva. "Nebýt ale duchapřítomnosti obou žen, mohlo být neštěstí mnohem větší," dodala Baláková.

zirafa ( 5. července 2009 20:33 )

tady nešlo o povodeň.... ale stejně je to smutný....

siroky11 ( 5. července 2009 16:11 )

Trošku divný názor, zažila jste někdy povodeň? Tam zrovna mnoho času na přemýšlení není!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání