Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Popularizátor medu: Včelař vyrábí med s příchutěmi

med
med  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, tez - 
17. května 2009
10:29

Nadšený včelař Marek Otípka z Kaliště na Českobudějovicku ozvláštňuje med netradičními pochutinami. Pro zmlsané děti míchá včelí produkt s kakaem a milovníkům salátů a grilování nabízí sladkou pochoutku s chilli či česnekem.

Úly a včelařskou kuklu převzal před deseti lety od dědečka své ženy a nyní nedá na chov včel dopustit. Pro popularizaci medu netradičních chutí se rozhodl, když ve vetešnictví objevil knihu dávno zapomenutých medových receptů.

"Dědeček mojí manželky, než umřel, mě požádal, abych se postaral o jeho včely, které mu zůstaly z původních 16 včelstev, která obhospodařoval ve starých úlech," řekl Otípka. Nafasoval jen starou kuklu, nemoderní úly a brožurku o včelařství. "První, co bylo, že jsem dostal asi dvě žihadla a měl jsem hlavu jak bambuli. Ale vydržel jsem, protože jsem byl zvědavý," podotkl.

Brzy ho péče o medonosný hmyz chytla a začal si pořizovat moderní vybavení. Těšil ho klid při práci, která mu pomáhala setřást stres z jeho tehdejší hektické práce v reklamě. "Jak někteří chodí do hospody si vypláchnout hlavu, tak jsem chodil do včel si zabzučet," zasmál se včelař.

Nyní chová 17 až 26 včelstev a rád by to letos dotáhl na kulatých 30. Na zahradě má zázemí se včelínem a na dvoře svépomocí s kamarády vytvořil medárnu, kde stáčí med, a letos poprvé zkusil vyrobit 200 litrů medoviny.

Včela Včela | wikipedia.org

"Snažím se dělat osvětu pro veřejnost s pomocí encyklopedie, kterou jsem velice záhy a náhodou našel tady v jednom vetešnictví. Byly tam recepty, které jsem zkusil, a testuji je na svých známých," vysvětlil Otípka. Pro prodej medu totiž platí přísná pravidla a jako včelař, pro kterého je chov včel koníček, a ne komerční účely, ho smí prodávat jen omezeně.

Lahodný čokoládový med udá i při besedách s dětmi v mateřských školách, kterým na prosklených úlech ukazuje zajímavosti ze života hmyzu. "Nejdřív pastujeme řepkový med do struktury bílého medu, pak do něj přidáváme nízkokalorické holandské kakao. Na požádání přidáváme i větší kousky kokosu a ořechy či sekané mandle," popsal včelař.

Některé děti ve školce při přednášce prý přišly ochutnat i sedmnáctkrát.

Pro dospělé labužníky má jiné laskominy. Saláty výtečně dochutí med s chilli papričkami. Nepálí, protože silice se vytáhnou do čerstvého tekutého medu. Sladký včelí produkt ochucuje také česnekem či kustovnicí čínskou, která je antioxidant a má chuť podobnou borůvkám či brusinkám.

"Reakce jsou velice pozitivní. Všichni jsou z toho zaskočeni. Medy s papričkami a česnekem jdou u známých na dračku a čokoládové medy jsou velice oblíbené hlavně u dětí," pochvaluje si Otípka.

Chuť na velkovýrobu podobných netradičních lahůdek ho ale prozatím přešla. Pro potřebné množství medu by musel chovat nejméně 200 včelstev a mít nutný základní kapitál.

"Ale je to velké riziko. Přijde špatný rok a nevytočím ani ň. Komerční včelaři mají k tomu ještě další byznys a já jsem vystudovaný učitel," poznamenal Otípka.

Med jako lahodnou a zdravou potravinu ale propaguje také akcemi pro děti i dospělé. Na Medobraní se mohou do Kaliště vypravit 30. května. Při něm si mohou vyzkoušet vytočení medu, nakouknout do zákulisí včelařství a dát si medový perník. Další pestrý program nejen pro nejmenší nabídne Medový den dětí 27. června.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi