Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Bursík zakáže igelitky zdarma, za popelnice chce 1000 Kč!

Martin Bursík
Martin Bursík  (Autor: Jiří Rubeš)
Autor: ČTK - 
27. února 2009
13:59

Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík chce zakázat obchodům rozdávat igelitové tašky zdarma. Ročně jich podle něj dají zákazníkům až tři miliardy, což představuje 9000 tun plastů.

Záměr je součástí návrhu nového zákona o odpadech, který chce Bursík sněmovně předložit v květnu nebo červnu.

V Irsku, kde se ministerstvo inspirovalo, klesl podíl igelitových tašek po zákazu rozdávání v komunálním odpadu z pěti procent na 0,22 procenta, řekl Bursík novinářům.

Dále chce Bursík chce rozdělit poplatky za svoz odpadu na paušál až do 250 korun. Další částka by se vypočítávala z množství odpadu. Ta by se mohla zvednout až na 750 korun. Celkem by domácnost s největším množstvím nevytříděného odpadu mohla dát ročně za popelnici až tisíc korun. To je dvojnásobek současného maxima. Bursík tím chce motivovat veřejnost k třídění odpadů.

Obchody budou mít podle Bursíkova návrhu možnost nadále rozhodovat, kolik přesně za tašku zákazníkovi naúčtují. Ministerstvo financí by nicméně mělo stanovit minimální částku, aby obchody nezačaly za tašky účtovat například 15 haléřů, které by v konečném účtu zaokrouhlily.

Obchodníci podle ministra vybírají za tašky peníze už nyní, a to tak, že jejich cenu započítávají do cen zboží.

 

vladdys ( 1. března 2009 01:00 )

Zatímco Bursík šmydlá Kateřinu Jack, Klaus je Kikina a dělá ostudu celé republice. Kalousek je zloděj, napakoval se na nákupu padáků, které se ale neotevíraly. To je elita národa, zloději, podvodníci psychopaté a tihleti darmožrouti ještě chtějí vytáhnout z voličů další peníze. Doufám, že obyčejní občané vezmou do ruky hole.

nikki ( 28. února 2009 09:50 )

on chceš zpoplatnit i ty papirove sacky, jedine co by nechal sou mikroteny...

vase1 ( 27. února 2009 17:44 )

Ať se veme Bursík s Kačenkou za ruku a jdou do pr.... , jediné štěstí , že to má za pár , protože v příštích volbách by ho musel volit jenom blb

loucovice ( 27. února 2009 15:58 )

Musíme platit za popelnici, kterou nemáme, 1600.- Kč za rodinu. Starosta se jmenuje Sládek a nic s ním nezmůžeme, takže jsme trestání za to, že odpadem šetříme - opravdu máme platit tolik za popelnici a vývoz 1x měsičně?

ma-o ( 27. února 2009 15:54 )

Ten zelený burison je už uplně na palicu. Jak by to asi chtěl dělat ve městech kde je vše anonymní a popelnice jsou přístupné pro všechny. Asi bych chodil házet odpadky k sousednímu domu a oni zase naopak k nám. To by bylo srandy kopec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa