Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Samko (5) bojuje s rakovinou: Ježíšku, chci policajta!

Autor: Mario Kaprálik - 
19. prosince 2008
05:00

Pětiletý Samko ze Slovenska, který bojuje s agresivním typem rakoviny, měl na Vánoce jediné přání – chtěl se svézt v policejním autě a prohodit pár slov se skutečnými policisty.

Samkův strýc oslovil redakci slovenského deníku Nový Čas a ten mu přání zprostředkoval. Samko měl po dlouhé době důvod k úsměvu.

Chlapeček ve svém věku už zažil mnoho bolesti a dobré zprávy se mu obloukem vyhýbaly. "Měl nateklé uzliny, šli jsme s ním k lékaři, který nám sdělil smutnou zprávu," vzpomíná Samkův dědeček Pavol Dvorský.

O několik dní později absolvoval první operaci, ale doktoři nebyli příliš optimističtí. Měl neuroblastóm a v břišní dutině 10centimetrový nádor. Od té doby má za sebou další dvě operace, transplantaci kostní dřeně, tělíčko samou jizvu po zákrocích a čeká ho další chemoterapie.

O svém budoucím povolání má Samko jasnou představu. Chce být policistou nebo vojákem! K Vánocům si proto přál setkání se skutečnými policisty. Jaké bylo jeho překvapení, když před jejich domem najednou zastavila hned tři policejní auta. Chlapečkovi zářily oči štěstím. Z aut vystoupili po zuby ozbrojení policisté a psovod se psem Badym. Chlapec se více než dvě hodiny vozil v autě se zapnutou houkačkou, prohlédl si zblízka zbraň a zkusil výcvik čtyřnohého pomocníka.

"Policisté byli skvělí! Řekli mi, že když mně bude někdo ubližovat, mám jim zavolat a oni přijedou," řekl nadšený Samko. "Jsme vděčni za tento den. Čeká nás ještě dlouhý a těžký boj, toto překvapení chlapci určitě pomůže," uzavírá své vyprávění chlapcův děda.

Co je neuroblastóm?

Jedná se o velmi zákeřnou a nebezpečnou formu rakoviny. Napadá nervový systém. Celosvětově tvoří sedm procent všech rakovinových onemocnění u dětí. Příčina jeho vzniku není jednoznačně prokázána.