Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrušili rozsudek nad pěstitelkou konopí

Překladatelka Libuše Bryndová (vpravo) a její obhájkyně Klára Veselá přicházejí k táborskému krajskému soudu, který se 11. prosince začal zabývat odvoláním v případu výroby drog.
Překladatelka Libuše Bryndová (vpravo) a její obhájkyně Klára Veselá přicházejí k táborskému krajskému soudu, který se 11. prosince začal zabývat odvoláním v případu výroby drog.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
11. prosince 2008
13:09

Táborský krajský soud zrušil rozsudek nad překladatelkou Libuší Bryndovou (52), která v červenci dostala podmíněný trest za údajné zneužití konopí k toxikomanii.

Žena podle své výpovědi konopí používala k výrobě léčivé konopné masti. Případem se bude znovu zabývat Okresní soud v Táboře, proti jehož verdiktu se obhájkyně Bryndové odvolala.

"Soud shledal podstatné vady v řízení, které vydání rozsudku předcházelo. Nebyly náležitým způsobem objasněny všechny významné skutečnosti pro rozhodnutí soudu. Tak vznikly pochybnosti o správnosti skutkových zjištění," řekl novinářům předseda senátu Milan Krejčiřík. Vady v předchozím řízení byly podle něj natolik rozsáhlé, že je odvolací soud nemohl napravit.

Pěstitelů konopí se před dvěma dny zastal Ústavní soud. Podle soudce ale dosud není rozsudek v písemné podobě, a proto k němu nemůže přihlédnout. Při novém rozhodnutí se ale jím už bude zabývat prvoinstanční soud, dodal předseda senátu.

Okresní soud nepotrestal ženu za výrobu konopných mastí, ale za to, že konopnou drť inhalovala. Údajně ji tak zneužila k toxikomanii. Soud ženě uložil trest dva měsíce s podmíněným odkladem na jeden rok. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů jí hrozilo až pět let vězení.

Překladatelka Libuše Bryndová (vpravo) a její obhájkyně Klára Veselá přicházejí k táborskému krajskému soudu, který se 11. prosince začal zabývat odvoláním v případu výroby drog. Překladatelka Libuše Bryndová (vpravo) a její obhájkyně Klára Veselá přicházejí k táborskému krajskému soudu, který se 11. prosince začal zabývat odvoláním v případu výroby drog. | ČTK

Překladatelka Libuše Bryndová (vpravo) a její obhájkyně Klára Veselá přicházejí k táborskému krajskému soudu, který se 11. prosince začal zabývat odvoláním v případu výroby drog.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání