Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

V Bombaji vládne strach

Bombaj
Bombaj  (Autor: wikipedia)
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2008
12:07

Po 60 hodinách zápasu s teroristy se Bombaj pomalu vrací do normálního života. Není to ale jednoduché. Lidé se bojí, mají hrůzu. Smutní nad mrtvými.

Po 60 hodinách zápasu s teroristy, při němž zahynulo na deseti místech, včetně těch, která zná prakticky každý, nejméně 195 lidí, se indickou hospodářskou metropolí šíří hrůza a smutek.

"Strach, který lze snést, má své meze," míní třiatřicetiletá žena v domácnosti Aješa Darová. "Tohle je naprosto odlišný pocit úzkosti. Nějaký čas potrvá, než se věci vrátí k normálu." Aješa pak vrhne rychlý pohled na esemesku v mobilním telefonu, která ji informuje, že škola, do níž chodí její děti, v pondělí znovu zahájí vyučování.

Policie po středečním teroristickém útoku uzavřela většinu z městských "slabých cílů" včetně škol a také kin. Ta jsou v tomto filmy poblázněném městě obvykle napěchována diváky a stoupající návštěvnost by mohla být ukazatelem, že se život vrací do normálních kolejí. Podle zaměstnanců kin to ale nepochybně ještě chvíli potrvá.

"Nevím, kdy začneme znovu promítat," krčí rameny Karan Amin z kina Regal v centru Bombaje. "Koneckonců, kdo by sem chodil, když všude vládne strach."

Také majitelé restaurantů se obávají, že po útocích na nejpopulárnější a nejelegantnější městské podniky se zákazníci budou raději držet doma.
"Lide nebudou do restaurací chodit," myslí si majitel dvou luxusních barů Pranáb Desai. "Byli to dobře vycvičení teroristé, ne kluci, kteří dostali nařízeno, aby umístili nálože a vypadli. Tentokrát to není tak jednoduché."
Tohle západoindické město až moc dobře ví, co je to zotavovat se z masivní tragédie. Například v roce 2006 sedm explozí v bombajských příměstských vlacích zabilo 187 lidí. V roce 1993 při dosud nejhorším teroristickém útoku, jehož terčem se stala bombajská burza, připravila série 13 výbuchů o život 257 osob. Bombaj se ale znovu vzpamatovala. Tentokrát si však její obyvatelé nejsou jisti, nakolik se jim to opět podaří.

Čtěte také:

Bombajští atentátníci se inspirovali útokem z 11. září 2001

Masakr v Bombaji trval 60 hodin a vyžádal si skoro 200 obětí

Bombaj: Teroristů bylo nejméně deset!