Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

VIDEO: Před 45 lety zastřelili Kennedyho!

Autor: red - 
22. listopadu 2008
15:42

Přesně před 45 lety obletěla svět šokující zpráva: Americký prezident J. F. Kennedy se stal obětí atentátu. Z okna knihovny ho zastřelil Lee Harvey Oswald.

 

Je 22. listopadu roku 1963 a v americkém Dallasu je krásný, slunný den. Městem projíždí otevřená limuzína s prezidentem J. F. Kennedym a jeho ženou Jacqueline. Najednou vzduch rozčísne zvuk výstřel, a prezident. se hroutí, jeho žena se zoufale snaží uniknout z jedoucího auta. O 80 minut později policie zatýká údajného vraha, Lee Harvey Oswalda.

Kennedy těsně před atentátem Kennedy těsně před atentátem | Archiv

Vyšetřování Warrenovy komise (1963-1964), Zvláštního výboru pro vyšetření atentátu Sněmovny reprezentantů (1976-1979) a různých vládních agentur došla k závěru, že atentát na 35. prezidenta Spojených států amerických spáchal Lee Harvey Oswald, bývalý příslušník Námořní pěchoty Spojených států. Střílel z nejvyššího patra budovy skladu knih Texas School Book Depository, která se v okamžiku atentátu nacházela v zádech prezidentské kolony.

Mezi možné aktéry v pozadí atentátu patří komunistický režim Fidela Castra, Sovětský svaz, mafie, Kennedyovi političtí odpůrci a tajné služby. Skutečné důvody atentátu se ale vypátrat nepodařilo a většina tvrzení se až do dnešních dnů pohybuje pouze v oblasti spekulací. Pravděpodobný střelec Lee Harvey Oswald se k ničemu nepřiznal a byl zavražděn dva dny po zadržení, Dva dny po svém zadržení byl však, během převozu do věznice a za přítomnosti televizních kamer, zastřelen Jackem Leonem Rubinsteinem. Oswald údajně inklinoval ke komunismu a do roku 1962 dokonce nějaký čas pobýval v Sovětském svazu.

Atentát na mimořádně populárního prezidenta vyvolal celosvětový ohlas. Pohřbu 25. listopadu 1963 se účastnilo přes 90 zástupců zemí z celého světa, Sovětský svaz nevyjímaje.

253563:gallery:true:true

 

Teorie o smrti JFK. Kdo stojí za jeho smrtí?

Kuba - Kennedyho vrah, Harvey Oswald, byl řízen a placen Kubou. Atentát měli údajně připravit agenti Castrovy tajné služby. Kuba chtěla JFK zlikvidovat proto, že byl proti revoluci a údajně sám připravoval atentát na Fidela Castra.

253559:gallery:true:true

KGB - Oswald, sám přesvědčený komunista, strávil dva roky v Rusku. Jeho žena dokonce měla být neteří plukovníka KGB. Oswald byl jakousi pátou kolonou Sovětů v USA a ve chvíli, kdy se mu naskytla příležitost, Kennedyho odstranil.

Mafie - vraždu zorganizovali mafiánští bossové z New Orleans. Ti Johna i jeho bratra Roberta nenáviděli za jejich snahy zničit organizovaný zločin.
CIA - Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou a za atentátem stojí spiknutí pravicových kruhů. Vysocí představitelé CIA a vojensko-průmyslového komplexu se totiž obávali, že Kennedy po svém znovuzvolení stáhne vojska z Vietnamu. Na této teorii stojí i slavný film Olivera Stona JFK.

VIDEO VRAŽDY: 90 vteřin před smrtí

Kolem vraždy J.F.K. je spousta záhad a konspiračních teorií, podle níž za atentátem stojí někodo jiný než oficiální místa tvrdí. Jeden z důkazů má být 90 vteřinový film, který na vraždu vrhá nové světlo.

253560:gallery:true:true

Barevný videozáznam je bez zvuku a jsou na něm detailní záběry prezidenta Kennedyho a jeho ženy, jak mávají davům. Trvá asi 40 sekund a končí zhruba minutu a půl předtím, než byl JFK zastřelen. Jejich autorem je amatérský fotograf a kameraman George Jefferies, který byl osudného dne mezi zhruba 150 tisíci lidmi, kteří přišli Kennedyho pozdravit.

Den po vraždě točil Jefferies ještě u knižního skladu, z jehož šestého patra Oswald střílel. Pak videozáznam, kterému nepřikládal velký význam, protože nezachycoval samotný, uložil do šuplíku. Tam byl dlouhých 40 let, než Jefferiese jeho zeť přesvědčil, aby snímek věnoval dallaskému muzeu.


Prokletí rodu Kennedyů

Rány osudu, které známý klan zasáhly:
1944 - pád letadla: Joseph Kennedy jr. (†29), pilot a Edwardův nejstarší bratr, se zřítil při vojenské akci.
1948 - letecká nehoda: Kathleen, Edwardova sestra, přišla o život ve Francii.
1963 - atentát: Americký prezident J. F. Kennedy (†46) byl zavražděn atentátníkem v Dallasu. Ve stejný den zemřel i jeho praděd.
1968 - vražda: Robert Kennedy (†42), jeden z kandidátů na prezidenta a bratr Edwarda, smrtelně postřelen atentátníkem v Los Angeles.
1994 - rakovina: Jackie Kennedy Onassis (†64) zemřela na rakovinu lymfatických žláz. Jednou potratila, porodila mrtvou dceru a syn zemřel při předčasném porodu.
1999 - pád letadla: John F. Kennedy jr. (†38) zahynul společně s manželkou Carolyn a její sestrou Lauren.