Když hmyz není "fuj", ale pochoutka

Autor: bum - 
27. května 2009
16:53

„Je to dobré, ale křupe to.“ Nejčastější věta, kterou uslyšíte od těch, kteří neodolali a ochutnali pokrmy připravované z hmyzu. Petr Ocknecht je podle svých slov prvním hmyzím šéfkuchařem u nás.

Základními surovinami, s nimiž pracuje, jsou malí a velcí mouční červi, cvrček stepní, saranče stěhovavá a 2 druhy švábů. „Měsíčně mám v průměru jednu velkou akci. Zvou si mě jednotlivci i firmy, většinou se jedná o ekologicky zaměřené a alternativně žijící lidi,“ řekl Blesku Ocknecht.

„Chutnalo mi to. Je to nezvyklé, ale je to dobré...a křupavé,“ zhodnotila výsledek Ocknechtova přibližně desetiminutového snažení a smažení Adéla Turanová (30) z Moravce. Hmyzí kuchyně ji zajímá kvůli výživné hodnotě, za podobné jídlo by prý v restauraci dala i 300 korun. Naopak Lenka Sobotková (17) z Moravského Krumlova se nad pokrmem z hmyzu nerozplývala. „Chuťově to není špatný, ale pocitově je to divný.“


Brněnská profesorka zoologie Marie Borkovcová (51) se přípravě hmyzích pokrmů věnuje zhruba 10 let. „Nejraději mám kukly moučných červů,“ pochlubila se. První přednášku na téma hmyzu v kuchyni měla v roce 2004, v současnosti absolvuje i dvě do týdne. V těchto dnech jí nákladem 2 100 kusů vyšla první hmyzí kuchařka. Borkovcová je přesvědčená, že velmi brzy bude muset následovat dotisk.

Propagátorem hmyzí kuchyně je také Roman Hadrbolec, který v minulosti vařil pro několik hollywoodských celebrit. Brněnská restaurace, v níž ještě nedávno působil jako šéfkuchař, nabízela hmyzí pokrmy jako první v zemi. „Například dezertů ze cvrčků za 120 korun se u nás prodalo až 90 měsíčně,“ uvedl Hadrbolec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi