Za jak dlouho po dešti rostou houby? Víme, co se objeví jako první
11
/
18
Prohlédnout znovu
Za jak dlouho po dešti rostou houby? Víme, co se objeví jako první
Pýchavka se objeví už pár dní po dešti. V mládí má pýchavka bílou barvu a je pokrytá drobnými výčnělky, které, pokud se jich dotknete, snadno opadají.
|
iStock
Ucho Jidášovo, houba, kterou najdete brzy po dešti.
|
iStock
Špička obecná také patří mezi první houby, které po dešti vyrazí. Roste hlavně na mezích a zahradách, ale můžete na ni narazit i v lese. Nemá prsten, typické jsou pro ni světlé, řídké a tlusté lupeny a velmi pružná noha.
|
iStock
Pokud sbíráte špičky, dejte si pozor také na záměnu s jedovatými druhy čepičatek. Ty se od špičky obecné liší tím, že jsou křehké a snadno se lámou. Na snímku je čepičatka jehličnanová.
|
Petr Souček
Jedovatý kropenatec otavní si i zkušenější houbaři mohou splést se špičkou obecnou. Klobouk kropenatce otavního bývá často zbarvený do hnědé až červenohnědé, zatímco špička je světlejší. A hlavně - kropenatec má tmavé lupeny.
|
Petr Souček
Starší pýchavky se zabarvují do hněda a v tomto stádiu už jsou nejedlé.
|
iStock
Prášivka má oproti pýchavce kulatější tvar.
|
Petr Souček
Pozor, mladou muchomůrku (na snímku) si méně zkušení houbaři mohou poplést s pýchavkou nebo prášivkou.
|
iStock
Mladá hadovka smrdutá má tvar vajíčka. V dospělosti si už tuto nejedlou houbu s pýchavkou nebo prášivkou nespletete.
|
iStock
Jedovatý pestřec obecný nemá nohu, je okrově žlutý a pokrytý šupinami.
|
iStock
Jedlý žampion poznáte podle typické vůně a podle barevné reakce dužniny po poranění.
|
iStock
Jedovatý žampion zápašný je cítit po karbolu.
|
Petr Souček
Holubinky se začnou objevovat zhruba týden poté, co naprší. Holubinka mandlová má specifické zabarvení klobouku: To připomíná barvu syrového masa smíchanou s růžovou nebo hnědou.
|
iStock
Holubinku namodralou poznáte především podle lupenů, které vypadají jako by byly navoskované a nelámou se.
|
iStock
Na hřiby si musíte počkat, objeví se nejdříve deset dnů po dešti. Na snímku hřib koloděj.
|
iStock
U hřibů si dejte pozor na záměnu s jedovatým satanem. Jedním z charakteristických znaků je, že jeho noha je nahoře žlutá a přechází do červena.
|
iStock
Nejedlý hřib kříšť má tyto charakteristické znaky: žluté rourky, světlý, šedohnědý klobouk a samozřejmě hořkou chuť.
|
iStock
Stačí kousek a hřib žlučník neboli hořčák zkazí celou smaženici. Kromě typické hořké chutě jsou poznávacích znakem i lehce narůžovělé póry rourek. Tuto barvu ale získává až v dospělosti. Mladé houby mají rourky bílé.
|
iStock
Rozchod Babišových: Co bude s „rodinným“ holdingem?
Wimbledonská šampionka Vondroušová po oznámení rozvodu: Zpověď o bolavém období
Ministr Hladík o zálohování plechovek a petek: Kus za čtyři koruny. Jak to bude fungovat?
Stop turistům v dalším dovolenkovém ráji Čechů! Na "Kanárech" pro ně chystají speciální daň
Hrůza v Macoše: Do propasti skočili dva muži! Jeden se měl před tím ještě zastřelit
Bartoška na tiskovce k letošním Varům: Po nemoci zářil v dobré náladě! Kdo dostane Globus?