Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor! Den otevřených dveří pražských památek se blíží!

 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pej - 
28. listopadu 2012
09:38

Blíží se 20.výročí od zápisu historického centra Prahy do Seznamu UNESCO, proto se magistrát rozhodl uspořádat k podpoře zvýšení prestiže našeho hlavního města řadu odborných, kulturních i společenských akcí.

Jednou z hlavních akcí je výstava nazvaná „Sloh se nepíše, na sloh se kouká“, kde na příkladech všech 12 českých a moravských památek UNESCO jsou předvedeny charakteristické znaky jednotlivých stavebních slohů.

Výstava, kterou laskavě zapůjčilo sdružení České dědictví UNESCO, je k vidění  v hlavní budově Magistrátu hlavního města Prahy ve Škodově paláci do 11.1.2013.

Hlavní oslavy pro občany a návštěvníky města se uskuteční ve dnech 30. 11. – 2. 12. 2012. Na tyto dny připravuje Hlavní město Praha ve spolupráci s Pražskou informační službou Den otevřených dveří významných pražských památek - paláců, věží, sakrálních i různých ostatních staveb.

Do této akce se zapojila celá řada institucí – např. Správa pražského hradu, Národní divadlo, Národní kulturní památka Vyšehrad, Národní galerie, Židovské muzeum, církve a církevní řády.

V rámci víkendu 1. a 2. prosince bude celá řada památek otevřena alespoň na několik hodin zcela zdarma nebo za snížené vstupné, v některých z nich jsou i připraveny speciální komentované prohlídky pro návštěvníky.

Jakýmsi „bonbónkem“ je možnost prohlídky exteriérů věže původního pražského opevnění ve dvoře objektu Policie ČR v Bartolomějské ulici, takže vám rozhodně doporučujeme, tento objekt nevynechat.

Kompletní průběžně aktualizovaný seznam všech objektů zpřístupněných v rámci Dne otevřených dveří včetně otevírací doby naleznete ZDE!