Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Farmářku stíhá rána za ránou: Nejdřív povodně, teď zloději

Farmářka Jana Marcolová ukazuje, kudy zloději s traktorem ze statku odjeli. Poničili bránu i lektrický ohradník.
Farmářka Jana Marcolová ukazuje, kudy zloději s traktorem ze statku odjeli. Poničili bránu i lektrický ohradník.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
12. ledna 2012
17:56

Jedna rána za druhou stíhá farmářku Janu Marcolovou (54) z Bohumína. Přetrpěla tři povodně, z poslední se ještě nevzpamatovala a vstup do Nového roku byl pro ni znovu zdrcující, tentokrát kvůli zlodějům přišla o zánovní traktor za téměř dva miliony. Jeho ztráta má pro statek nedozírné následky. Policie tápe a zoufalá farmářka se rozhodla pátrat i na vlastní pěst.

Krádež drahého traktoru s radlicí dostala farmářku znovu do existenčních problémů. Rodina je na něm ekonomicky závislá nejen během prací na polích, ale také během zimy. Dovážela s ním krmivo pro zvířata a přivydělávala si odklízením sněhu na silnicích, na které už měla smluvní zakázky.

Krádež drahého stroje farmářka zjistila ve tři hodiny ráno. Okamžitě zalarmovala rodinu i policii, která přijela kvůli jinému případu až po dvou hodinách. Podle svědků zloději traktor odvezli v deset večer přes pastviny, zničili bránu i elektrický ohradník.

Kontaktovala Polsko

„To se ani nedá popsat, co prožívám. Traktor byl naše živobytí. Pořídili jsme ho před více než dvěma roky na úvěr, který ani nemáme splacený,“ hořekovala Jana Marcolová. Podle ní byla krádež dobře naplánovaná, protože ovládat tento traktor, který je samá elektronika, umí jen málokdo.

Podobný stroj se nedávno ztratil i farmáři z Petrovic u Karviné. Zloději jej převezli přes brod v Závadě do Polska a odtud putoval na falešné papíry až na Ukrajinu, kde zmizel. A jak Marcolová zjistila, stopy vedly opět do Závady. „Kontaktovala jsem a požádala o pomoc ambasádu ve Varšavě. Pokud je ale traktor už na Ukrajině, je to můj konec,“ svěřila se Blesku nešťastná žena.

Na pokraji krachu

Traktor byl pojištěný, ale po odečtení spoluúčasti a amortizace rodině na nový stroj nezbude. Farma je přitom kvůli povodním na pokraji krachu, protože pojišťovna odmítla Marcolovou po první velké vodě už pojistit. Poslední povodeň jí způsobila škody za 1,6 milionu korun. Stát ale neměl na vyplácení škod zemědělcům peníze a farmářka dostala asi jen 300 tisíc korun.

Kvůli povodním byla její farma opakovaně na pokraji krachu. Poprvé velká voda z nedaleké Odry ničila její podnikání v roce 1997. Tehdy měla na statku tři metry vody. Podruhé vylila na její pozemky v roce 2002. Naposledy udeřila před dvěma roky a zničila kompletní zásoby krmiva. Spláchla i celoroční úrodu. Rodina přišla o tři krávy a čtyři telata a téměř dva měsíce nemohla dodávat mléko do mlékárny.

Mizí za hranice

Po zánovním traktoru vyhlásila policie celostátní pátrání. „Polské kolegy jsme požádali o spolupráci. Hledáme svědky a vůbec nevylučujeme, že traktor byl převezen za hranice,“ potvrdila Blesku karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Dodala, že krádeží zemědělské a těžké techniky skutečně přibývá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi