Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neznámý maniak se na Jihlavsku pokusil otrávit celé stádo koní

Autor: Jiří Čada - 
4. prosince 2011
13:31

AKTUALIZOVÁNO - Několik koní otrávil do sobotního rána na koňské farmě v Čížově na Jihlavsku neznámý pachatel. Mrtvé hříbě leželo ve stodole o kus dál na pastvině dohasínala klisna. „Další dva koně nám uhynuli pak ve stájových boxech,“ popisoval drama jeden z ošetřovatelů. Mezitím majitelka farmy s dalšími dvěma koňmi ve značně zbědovaném stavu ujížděla pro pomoc do brněnské veterinární kliniky.

Marně! Perspektivní hřebec přes veškerou péči odborníků do nedělního rána na klinice uhynul.

„Je to příšerné vidět umírat takové zvíře. všichni se udusili,“ líčila se slzami v očích majitelka další klisny Petra Černo. Ta v sobotu v podvečer neustále mezi řečí kontrolovala dech svého koně postávajícího v boxu. „Jak se jim zrychlí dech je hotovo. Začnou kašlat a pak se udusí,“ vysvětlovala průběh zákeřné otravy.

Několik majitelů ustájených koní se vrátilo z kontroly pastvin. „U napajedla je rozházen nějaký bílý prášek. Musíme to okamžitě zlikvidovat a koně dáme pod střechu,“ udílel pokyny jeden z mužů s tím, že teď se všichni budou po několik dnů střídat při hlídání stáda. To už, ale ve stádu asi třiceti koní začala hlasitě pokašlávat další zvířata.

„Veterinář už je na cestě, zkusíme jim dát protilátku,“ informovala Blesk Petra Černo.

„U těch uhynulých koní jsem provedl pitvu a odebral potřebné vzorky k rozborům. Domnívám se, že zvířatům byl podán karbofuran, který v minulosti zemědělci používali na likvidaci škůdců,“ odhadoval příčinu otravy veterinární lékař Luboš Kucharovič. Ten se ještě v sobotu v podvečer pokoušel zachránit pětiletého valacha irského tinkera a hříbě haflinga.

Případem nečekané otravy koní se začali zabývat jihlavští policisté. „My čekáme na veterinární zprávu. Policisté odebrali vzorky krmiv a vody. Zatím k případu více nelze říci. Vzniklá škoda je nyní odhadnuta na více než půl milionu korun,“ řekla Blesku mluvčí jihlavských policistů Jana Kroutilová.

Majitelé koní nyní podle slov Petry Černo, chtějí navíc vypsat finanční odměnu, pro toho kdo přispěje k odhalení pachatele.

husqarnowicz ( 5. prosince 2011 02:33 )

Pokud se ho vůbec podaří vypátrat a usvědčit, neznamená to ještě nic. Budou zkoumat jeho duševní stav a "náhodou" se zjistí, že v době činu nebyl příčetný nebo že se na něm podepsal nějaký nepříjemný zážitek z dětství. Pak už zbývá opravdu jedině soudce Lynch.

husqarnowicz ( 5. prosince 2011 02:24 )

Hele, blbě tady na nás nemachruj! Buďto piš celý příspěvek česky (určitě to svedeš, když ještě ovládáš hovorové výrazy, které prozrazují, že nejsi v cizině tak dlouho jako byl např. p.Baťa, který i po mnoha letech mluvil česky bezchybně). Nebo piš vše anglicky, vzdělanější část národa Ti porozumí. To, jak píšeš Ty, se Ti zdá možná světácké, ale působí to uboze. Ale jinak klobouk dolů, s obsahem bez výjimky souhlasím.

pralinen ( 4. prosince 2011 17:16 )

nemam slov - snad jen, ze ten netvor beha mezi slusnyma lidma a tvari se jako clovek jestli to ctes, klidne spat nebudes ty stvuro

wfa1usa ( 4. prosince 2011 16:05 )

Hello friends in CZ To se mi snad zda co mate u vas mezi sebou za bastardy. Tohle muze bezbrannym zviratum udelat jedine lidska zruda. Na tyhle bastardy je jedine reseni. Nejprve svkleknout do naha a usporadat verejny lync. Pak ho uvazat za terenak na lano a a tak dlouho ho tahat v kamenitem terenu az na konci lana nic nezbyde. To vse vysilat v TV primym prenosem. Pak by si ostatni sadisticti bastardi dali urcite zajit chut. Tady u nas v Coloradu jeden bastard utyral 9letou girl. Jeji otec ho vypatral a pak si ten krypl uz jen uzival vyse popsane Off-Road Jamboree. Je to dokonaly trest pro vsechny podobne kryply. Tem konickum co prezily preji at se brzy z toho uzdravi. Sam mam dva nadherne horse a kdyby jim nekdo chtel ublizit tak by poznal jestli existuje posmrtny zivot. Have a great evening in your dreary country. P.S. Pokud chce mi nekdo vice ze zivota, tak jedinym reseni je emigrace z toho vaseho bolsevicko-estebackeho bordelu.

golf33 ( 4. prosince 2011 16:02 )

Najít zmr.da a před očima rodiny ho nakrmit tímto svinstvem a dívat se, jak pomaličku, bolestivě chcípá. HOVADO!!!

Zobrazit celou diskusi