Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Povedení brigádníci okrádali majitele

(Ilustrační foto) Když se brigádník nevyvede
(Ilustrační foto) Když se brigádník nevyvede  (Autor: Foto Blesk)
Autor: zufk - 
10. října 2011
00:00

Petr Marek je provozovatelem restaurace. Z provozních důvodů musel přijmout na výpomoc dvojici brigádníků. Z počátku vše probíhalo bez problémů. Pan Marek i hosté byli s novými číšníky spokojeni. Netrvalo však dlouho a místo práce lákaly oba pomocníky spíše instalované výherní automaty. To však nebylo to nejhorší.

Copak provedli oba výtečníci?

Vždy na konci týdne dělal pan Marek inventuru pokladny a nestačil se divit. Týdenní tržba odpovídala tak dvoudenní a rozhodně nesouhlasila se stavem zásob. Oba brigádníci zpronevěřili řádově desetitisíce korun.

Co mu na to řekli?
Vše popřeli a tvrdili, že si vymýšlí.

Oznámil pan Marek celou věc policii?
Vše opravdu policii oznámil, té se však nepodařilo věc dotáhnout do
zdárného konce.

Takže nic nedostal?

Pan Marek měl naštěstí uzavřeno Pojištění právní ochrany podnikatele u  D.A.S., a proto se na naší pojišťovnu obrátil.

A jak mu vaše pojišťovna pomohla?
Nejdříve byli oba bývalí brigádníci vyzváni k dobrovolnému vydání  zpronevěřených peněz. Jelikož nijak nereagovali, podal pověřený advokát žalobu. Na základě exekuce byla nakonec celá pohledávka pana Marka uhrazena.

Jakým způsobem je vlastně tato problematika upravena?
Naštěstí měl pan Marek uzavřenu s oběma zaměstnanci dohodu o odpovědnosti. Zákoník práce stanoví, že byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k  vyúčtování, odpovídá za schodek vzniklý na těchto hodnotách.

Co všechno spadá pod tyto hodnoty?
Za tyto hodnoty se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má
zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu
byly svěřeny.

Jsou stanoveny nějaké podmínky pro uzavření této dohody?
Dohoda o odpovědnosti smí být uzavřena nejdříve v den, kdy fyzická osoba dosáhne 18 let věku. Dohoda o odpovědnosti musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná.

Může se zaměstnanec z toho nějak vykroutit?
Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými  hodnotami nakládat.

A kolik zaplatí zaměstnanec?
Zde neplatí obvyklé omezení čtyřapůlnásobkem jeho průměrného výdělku. Zaměstnanec, který odpovídá za schodek na svěřených hodnotách, je  povinen nahradit schodek na svěřených hodnotách v plné výši.

Další informace najdete na www.das.cz.

Komerční prezentace

vilda07 ( 13. října 2011 12:45 )

Tohle se prece v hospodach stava furt to je nam novina !!

sigenius ( 13. října 2011 09:24 )

Zdarma? Proč zdarma?

rendyx111 ( 12. října 2011 22:02 )

 Protože brigádníkžádnou hmotku podepisovat nemusí trubko!!!

bosta ( 12. října 2011 15:45 )

Na co,sakra,zase nějaké pojištění,když měli podepsanou hmotnou odpovědnost?Ta na vypořádání musí policii stačit.Nebo už nestačí 1 krok,dnes tedy 2 a příště?Je to další důkaz jak se naše zákony/ve jménu svobody a demokracie/tak zesložitily a uhnuly od samé podstaty ochrany před kriminálním chováním?

rendyx111 ( 12. října 2011 12:23 )

Ale copak by jste snad věřili,že se tohle nějakýmu panu Markovi stalo??A ikdyby,tak je to stále jen reklama pro někoho,která stejně v závěru řekne,že na nic nemáte nárok,stejně jako ostatní,napřed slibují a kdž maj plnit pojistku,tak si vymyslí kličky jak nikomu nic nedat.

Zobrazit celou diskusi