Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Propadlý tunel zasypou, místo něj postaví nový

Tunel v Mostech u Jablunkova – vlevo původní, vpravo ten, který se propadl
Tunel v Mostech u Jablunkova – vlevo původní, vpravo ten, který se propadl  (Autor: Marie Machková)
Autor: Marie Machková - 
21. listopadu 2009
05:00

Železniční tunel v Mostech u Jablunkova začali dělníci zasypávat. Na jeho ražbě přitom pracovali více než rok. V neděli se ho 86 metrů propadlo a tak se tunel bude muset postavit znovu. Kdy bude hotov, nikdo netuší.

„Zavážíme tunel zevnitř a pak i zvenčí, v místech, kde se propadl,“ uvedl Vladislav Beneš, mluvčí stavební firmy Subterra. Až bude celý tubus, ve kterém měly na podzim 2011 jezdit vlaky na Slovensko po dvou kolejích, zasypán, začne se znovu budovat.„Musí se ale vypracovat nový projekt. Zatím nevíme, jestli ho budeme znovu razit nebo hloubit shora,“ dodal Beneš.

Energetici včera překládali elektrické vedení. „Jeden sloup byl nakloněný a padal na dráty,“ řekl mluvčí ČEZ Jaroslav Jurča.

Oborníci na geomonitoring neustále měří stabilitu podloží Oborníci na geomonitoring neustále měří stabilitu podloží | Marie Machková

„Specialisté neustále měří, zda už je svah stabilní. Výsledky zatím nemáme,“ zdůraznil Beneš. Obyvatelé přitom tvrdí, že se půda stále zvolna propadá.

„Břeh u kráteru je stále vyšší,“ tvrdí Stanislav Czudek, který se na díru v poli dívá ze svého domu. I po nedělní havárii jezdily vlaky starým tunelem, který vede souběžně s propadlým. Od středy provoz na trati Mosty u Jablunkova – Čadca zajišťují autobusy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi