Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O hodinu delší spánek: V noci se mění čas!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: puk, ČTK - 
24. října 2009
18:51

V noci ze soboty na neděli se mění čas. Ve tři ráno si ručičky na hodinách, hodinkách, budících i čas v mobilech přetočte zase zpátky na druhou. Pokud ale můžete, v tuto dobu necestujte vlakem! Ty totiž budou hodinu čekat na trase!

Noc ze soboty na neděli se nám o hodinu prodlouží a spánek tak bude delší. Ve 3 hodiny se totiž měření času vrací o 60 minut zpět na druhou hodinu. V následujících dnech se bude o hodinu dříve rozednívat a naopak o hodinu dříve stmívat.

Jestliže ale plánujete cestu vlakem, raději jeďte před nebo po změně času! „Změna se dotkne patnácti dálkových vlaků Českých drah, které budou uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času,“ řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.


Výhody a nevýhody změny času

  • Ze soboty na neděli si o hodinu přispíme.
  • Bude se dřív rozednívat.
  • Děti se lépe budí do školy, když je více světla.
  • Změna času působí nepříznivě na psychiku některých lidí.
  • Vlaky budou ze soboty na neděli stát na trase.
  • Pokud chodíte z práce nebo ze školy déle odpoledne, bude už tma

 

gogo ( 24. října 2009 22:14 )

nejsou pro srandu králíkům... Pokud dělá úředník od osmi hodin a ono je astronomicky sedm (mám na mysli změnu na letní čas), tak se již mnoho neděje, protože v našem těle je již vše "probuzeno a nastartováno" . Ale pokud někdo musí vstávat ve čtyři do práce (a těch je mnoho !) a ony jsou teprve ve skutečnosti tři hodiny, tak tam dochází zcela jistě dlouhodobě k negativním dopadům na organismus. Tento dopad se může u každého projevit jinak a je proto těžko dokazatelná souvislost se změnou času, ale jistě tomu tak je... Máme v sobě spousty různých biologických hodin v nichž čas nelze přeseřídit jako na budíku či mobilu ...

Zobrazit celou diskusi