Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Největší katastrofy roku 2008

letecká katastrofa - ilistrační foto
letecká katastrofa - ilistrační foto  (Autor: AFP)
Autor: red - 
24. prosince 2008
04:55

Tragédie, které se přihodily v uplynulém roce, překonaly i ta nejpesimističtější očekávání. Ať už byly způsobené lidmi, nebo živelnými pohromami, výčet jejich obětí se vyšplhal až do desítek tisíc.

Otřesům nedokázal odolat ani tento 95 metrů dlouhý most Otřesům nedokázal odolat ani tento 95 metrů dlouhý most | AP

Zemětřesení na severozápadě Číny: 70 tisíc obětí

Čína očekávala díky Olympiádě úspěšný rok plný slávy a mezinárodní prestiže. V květnu ale postihlo čínskou provincii S'-čchuan jedno z nejničivějších zemětřesení v historii. Počet lidí, kteří zahynuli v troskách domů, zřícených během zemětřesení a při následných sesuvech půdy, se odhaduje až na 70 tisíc a několik set dalších lidí bylo zraněno. Domy i infrastruktura v oblasti byly totálně zničeny.

Barma Barma | ČTK/AP

Cyklon Nergis v Barmě: 100 tisíc obětí

Řádění cyklonu Nergis a následné záplavy si v Barmě v květnu vyžádaly přes sto tisíc obětí. V nejhůře postižené oblasti delty řeky Iravadi bylo podle zpráv humanitárních organizací zničeno 95 procent domů. Situace byla navíc komplikována přístupem vládnoucí barmské vojenské junty, která dlouho odmítala udělit vízum humanitárním pracovníkům.

Co mohlo za tragédii, při které ve Studénce zemřelo sedm lidí? Spadlý most! Ten se sesunul přímo do cesty přijíždějícímu vlaku. A následky byly děsivé... Co mohlo za tragédii, při které ve Studénce zemřelo sedm lidí? Spadlý most! Ten se sesunul přímo do cesty přijíždějícímu vlaku. A následky byly děsivé... | Foto Blesk - David Malík

Železniční neštěstí u obce Studénka: 7 obětí

Těsně před přijíždějící mezinárodní rychlík EuroCity Comenius se 8. srpna zřítila konstrukce rozestavěného železobetonového mostu. Tragédie stála sedm lidských životů a přes sedmdesát lidí bylo zraněno. Škody by byly mnohem horší, kdyby nebylo duchapřítomnosti strojvůdce vlaku Jiřího Šindeláře (55), který v poslední chvíli před nárazem ještě stihl zatáhnout za páku vlakové brzdy a tím výrazně zmírnit sílu nárazu.

letecká katastrofa - ilistrační foto letecká katastrofa - ilistrační foto | AFP

Havárie letadla v Madridu: 154 obětí

Po startu na madridském letišti Barajas 20. srpna začal letoun společnosti MD-84 letecké společnosti Spanair hořet a rozlomil se na dva kusy. Následně se z plně natankovaných nádrží rozlil letecký benzín a začal hořet. Ze 171 cestujících a členů posádky, kteří měli namířeno do města Las Palmas na Kanárských ostrovech, jich přežilo pouhých 18. Mezi obětmi tragédie bylo i několik dětí.

Zřícení ruského letadla na Urale: 88 obětí

Dne 14. 9. se po jedné hodině v noci zřítilo nedaleko ruského města Perm na Uralu letadlo ruské společnosti Aeroflot. Boeing-737-500 havaroval na cestě z Moskvy při přistávacích manévrech. Při pádu vybuchl, začal hořet a byl zcela zničen. Všech 88 lidí na palubě zahynulo, mezi nimi i sedm dětí. Obětí neštěstí se stal i generál Gennadij Trošev, bývalý poradce prezidenta Vladimira Putina.

Tragická nehoda autobusu: 4 oběti

Při nehodě autobusu Student Agency u slovenské obce Kostolná v okrese Trenčín zemřeli 3. 10. čtyři lidé. Podle policejních informací zahynuli přímo na místě tři muži, při převozu do nemocnice pak jedna žena. K nehodě došlo asi jednu hodinu po půlnoci. Pravidelná linka žlutého autobusu společnosti Student Agency mířila z Bardějova do Prahy.

259283:gallery:true:true

Teroristický útok v indické Bombaji: 125 obětí

27. 11. letošního roku prožilo indické město Bombaj jeden z nejbrutálnějších teroristických útoků v historii země. Indická vláda z útoku, při němž zahynulo 125 lidí a 327 jich bylo zraněno, obvinila Pákistán, kde údajně byli islámští teroristé vycvičeni. Pákistán tato obvinění odmítá.

lamin ( 23. prosince 2008 17:37 )

soustrast všem, kteří ztratili své blízké. Lidé by měli více dbát na bezpečnost ve všech směrech, Já se věnuji železničním přejezdům a haváriemi na nich. proto Vás zvu na stránky www.slahovystranky.wz.cz

Zobrazit celou diskusi