Amyotrofická laterální skleróza, která postupně ochromuje nervová zakončení ve svalech, jí a dcerám brala manžela a otce před očima. Šárka každým den žila ve strachu, kdy přijde smrt.

Bývalý politik se často dusil kvůli ochabujícím plícím. Ošetřovatelku Grossodmítal, natož přesun do nemocnice. Chtěl být doma, mezi svými nejbližšími. Do poslední chvíle se snažil mluvit – choroba mu totiž rychle brala schopnost řeči – s dcerami Natálií (12) a Denisou (17). Ty jeho smrt nesou stejně jako Šárka velmi těžce. Přesto rodina odmítá pomoc zvenčí.

„I když smrt Standy Šárka čekala, nebyla na ni připravená a už vůbec ne na skutečnost, že přijde tak brzy. Holky vůbec,“ řekl přítel rodiny, který si nepřál být jmenován. „Za poslední měsíce by měla dostat svatozář. Standa si už nic nemohl podat, vše dělala za něj. Vstávala v noci, aby mu dala napít. Krmila ho výživovou sondou. Z běžných věcí už nezvládal nic,“ dodal muž s tím, že kromě toho se starala o dcery, vozila je na představení do divadla, aby co nejméně pocítily, že jejich táta je těžce nemocný.

Co je výživová sonda

Pro předpokládanou dlouhodobější výživu pacienta se používá takzvaná PEG sonda. Jde o tenkou hadičku, jejíž jeden otvor ústí na kůži břicha a druhý v žaludku. V závislosti na tloušťce podkožního tuku je 2–3 centimetry dlouhá. Lze ji napojit na injekční stříkačku nebo pumpu a slouží k podávání výživy a zabraňuje úniku stravy mimo žaludek.

Pohřeb: Rodina má jen čtvrthodinu

Pohřeb Stanislava Grosse se uskuteční dnes v bazilice sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě. Mezi 8:30 a 10:00 hodinou bude rakev vystavena pro veřejnost. Poté bude kostel na hodinu uzavřen. Na čtvrthodinu má pak svatostánek pro sebe vyhrazena nejužší rodina. Ta si vybrala i kněze z jiné diecéze, který se se zesnulým rozloučí. S největší pravděpodobností zazní tóny skladby Britannic. V 11:15 si má rakev převzít pohřební služba ke kremaci.

Pohřeb Stanislava Grosse: Přijede i jeho otec? Sledujte Blesk.cz.

Poslední rozloučení s expremiérem Stanislavem Grossem (†45) budeme na Blesk.cz sledovat v textovém on-line přenosu i prostřednictvím videoreportáží. Na pohřeb se chystají rodina, blízcí a kolegové z politiky.

- Od 8:30 do 10:00 bude moci Grossovu památku uctít veřejnost u jeho otevřené rakve. V 11:00 začne uzavřený obřad pro rodinu a přátele.

- Z baziliky sv. Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě přineseme přímý přenos a řadu rozhovorů.

- Chybět nebudou Grossova manželka Šárka a patrně ani dcery Natálie a Denisa. Nejasná je zatím účast politikova otce Stanislava, který údajně trpí stejnou nemocí jako jeho zesnulý syn.

- Na Vyšehrad se chystá také premiér Bohuslav Sobotka.

- Stanislav Gross podlehl 16. dubna zákeřné nemoci ALS (amyotrofická laterální skleróza).

Fotogalerie
11 fotografií