Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ruský dodavatel neprůstřelných vest za mřížemi: Ošidil Putinův stát o miliardy?

Autor: mav, swp - 
13. dubna 2024
15:30

Ruská armáda údajně obdržela nekvalitní neprůstřelné vesty, šéf dodavatelské společnosti je vyšetřován ve vazbě. Podle obžaloby ošidil stát o dvě miliardy rublů (505 mil. Kč).

Andrej Jesipov, šéf skupiny firem Piket, byl zatčen pro podezření ze „zvlášť rozsáhlého podvodu“ a zpronevěry, píše deník Kommersant.

Vyšetřovací výbor Státní bezpečnostní služby Ruské federace ho podezřívá z podvodu za 2 miliardy rublů při realizaci zakázky s ministerstvem obrany na 20 000 neprůstřelných vest. Podle vyšetřování úřad přeplatil a obdržel výrobky, které nesplňovaly podmínky smlouvy.

Obhajoba tvrdí, že to na šéfa hodili bývalí zaměstnanci jeho společnosti, zatímco on sám myslí na obranu vlasti. „Nepřiznávám vinu a nechápu podstatu obvinění,“ reagoval Jesipov. „V našich neprůstřelných vestách chodí chlapi do boje, dostávají zásahy od kulek a střepin a zůstávají naživu,“ odmítá nařčení z nekvalitní produkce.

Podle obviněného sami vojáci provedli expertízu, kterou zástupci Piketu nemohli nijak ovlivnit, a ta potvrdila kvalitu výrobků. „Generálové, s nimiž byly podepsány smlouvy, mě znají, ale nedovolili mi jim zavolat,“ stěžoval si Jesipov.

Vyzbrojoval vojáky i zadarmo

„Zisk pro mě není důležitý,“ prohlásil také s tím, že vojenskému útvaru dodal zdarma výrobky v hodnotě 300 milionů rublů (76 mil. Kč): „Vždyť nevyrábíme jen obranné vybavení, ale také bezpilotní letouny, včetně dronů kamikaze, které se aktivně používají v bojových operacích.“

Podle agentury TASS policie zatkla další dva podezřelé – náčelníka firemní bezpečnosti Michaila Kalčenka a finanční ředitelku Viktoriju Antonovovou. Jsou obviněni podle téhož paragrafu jako jejich šéf, ani oni vinu nepřiznávají.

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa