Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na Urale se protrhla hráz přehrady, úřady hlásí první mrtvé, v ohrožení života jsou desetitisíce lidí!

Aktualizováno -
6. dubna 2024
15:11
Autor: vja, ČTK - 
5. dubna 2024
20:41

Více než 2400 domů zaplavila voda z protržené hráze ve městě Orsk v Orenburské oblasti na jihu Ruska. S odvoláním na tamní úřady o tom dnes informovala agentura TASS. U města Orsk v Orenburské oblasti se protrhla hráz a hrozí zaplavení více než 4000 domů, ve kterých žije téměř 11 000 lidí. Z ohrožených míst začala evakuace, uvedla ruská státní tisková agentura TASS. Podle prvotních informací úřadů jsou tři mrtví. 

 

Protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, která v souvislosti s tím ve čtvrtek vyhlásila stav nouze. Orsk leží na řece Ural po proudu od Iriklinské přehrady, ze které musely po prudkém zdvižení hladiny úřady upustit rekordní množství vody, napsal ruskojazyčný server BBC.

Stanice NEXTA hovoří o prvních mrtvých, podle úřadů má jít o tři lidi, její informace později potvrdila  agentura TASS. „Našli jsme těla tří lidí: dvou na ulici a jednoho v domě. Poslední jmenovaný se v pátek večer odmítl evakuovat,“ uvedly ruské úřady.

Protržená hráz nebyla vodohospodářským dílem, ale slouží k regulaci řeky, která městem protéká, poznamenal list Kommersant na svém webu a připomněl, že záplavy sužují celý region. TASS později upřesnil, že část hráze se protrhla ve Starém městě, tedy v části Orsku, která leží na asijském břehu řeky Ural. 

V Orsku se část hráze sloužící k regulaci vody protrhla ve Starém městě, tedy v části ležící na asijském břehu Uralu. Evakuovat se muselo přes 4200 obyvatel.

Momentálně je zaplaveno více než 2400 obytných budov a 3065 přilehlých pozemků,“ uvedla dnes v prohlášení oblastní vláda. Hladina vody se podle ní v zaplavených oblastech od pátku zvýšila, přičemž kulminace se teprve čeká. Úřady se domnívají, že voda ustoupí nejdříve za týden a půl až dva týdny.

Podle předpovědí může být v Orenburské oblasti postiženo nejméně 20 osad a asi 4 tisíce budov. Ohroženo je podle agentury TASS přibližně 11 000 lidí.

Na záběrech zveřejněných listem Kommersant je v ulicích Orsku nejméně půl metru vody, v některých oblastech je ale vidět jednopatrové domy zaplavené až po střechu.

Ve městě platí nouzový stav. Ještě před protržením hráze úřady doporučily obyvatelům několika ulic, aby si vzali doklady a odebrali se do dočasných ubytoven. Na místě jsou i záchranáři z Moskvy a Permu.

„Do záplavové oblasti spadá 4258 domů a 10 987 lidí,“ uvedla radnice podle TASS. Obyvatele odvážejí autobusy soukromých dopravců a městského dopravního podniku do nouzových ubytoven zřízených ve školách. S evakuací pomáhají dvě stovky policistů.

V Orsku, druhém největším městě oblasti, žije podle dostupných údajů asi 190 000 lidí. Město se nachází asi 100 kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural a protéká jím řeka Ural, která dělí aglomeraci na Nové město, nacházející se v Evropě, a Staré město, které je už v Asii. Asi 15 kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.

V Orenburské oblasti, kde prudce stouply hladiny toků, je zaplaveno 1 825 obytných domů v 95 obcích. V noci na čtvrtek se průtok vody z Iriklinské vodní nádrže na řece Ural zvýšil z 890 na 1 672 metrů krychlových za vteřinu. V celé oblasti platí nouzový stav, dodal Kommersant.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Kompletní online
Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Záplavy v Orenburské oblasti v Rusku Záplavy v Orenburské oblasti v Rusku | Profimedia

Video se připravuje ...
Další videa