Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlův plán vyšel: Munice zakoupená díky české iniciativě zamíří brzy na frontu

Aktualizováno -
13. března 2024
13:19
Autor: ČTK - 
13. března 2024
12:50

Ukrajinské ozbrojené síly brzy začnou dostávat munici nakoupenou prostřednictvím české iniciativy. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes podle listu Ukrajinska pravda řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. S českými kolegy se chce spojit ještě tento týden, kdy mají podle něj nastínit plán dodávek munice.

„Podle prvních náznaků se naši muži na frontě v nejbližší době dočkají navýšení dodávek munice,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie. „Česká iniciativa je koncipována tak, aby byla realizována v průběhu celého roku. První munice bude dodána v nejbližší době, poté budou v průběhu roku přicházet nové dodávky,“ dodal.

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince, kteří se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi, informoval český prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Český premiér Petr Fiala pak v úterý oznámil, že se k nákupu zatím připojilo 18 zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko. Oznámil také, že vedle závazně potvrzeného nákupu 300.000 kusů munice pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200.000 kusů.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

„Česká iniciativa je výborná, ale ani zdaleka nestačí,“ řekl dnes Kuleba, podle kterého se Kyjev bude snažit o další podobné dodávky.

Ukrajina se od začátku ruské invaze z února 2022 do značné míry spoléhá na vojenskou pomoc Západu. Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov letos dříve uvedl, že nedostatek munice je pro vojáky jeho země velký problém.

Video  Emmanuel Macron na tiskovce v Praze: Rusko nesmí vyhrát, shodl se s Petrem Pavlem.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa