Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ruské hračkářství překvapilo novou nabídkou: Odpalovač atomovek pro batolata

Autor: mav, swp - 
3. března 2024
19:00

Moskevský obchod Cars for Kids se specializuje na zmenšeniny nejrůznější kolové a pásové techniky poháněné elektromotory. Pro děti nabízí roztomilá autíčka, kamionky, motorčičky, traktůrky a bagříky, které je povozí bez nutnosti šlapat, pro dospělé zase realistické modely tanků na dálkové ovládání. Teď přišli na to, že by se obě větve daly spojit: Hle, odpalovač balistických raket pro předškoláky!

„Přátelé, před vámi je dětský raketový komplex Iskander. V kompletu jsou měkké rakety, jimiž lze nabít a vystřelit,“ předvádí prodejce na sociálních sítích. Autíčko se připojuje přes bluetooth a USB, řídí ho buď prcek volantem a plynovým pedálem, nebo rodič dálkovým ovládáním. „Rychlost modelu až pět kilometrů za hodinu, zatížení 35 kg,“ dodává hračkář.

Video Dětský raketový komplex Iskander. - Instagram/Cars-Kids
Video se připravuje ...

Raketový komplex 9K720 Iskander střílí zejména balistické střely krátkého doletu (do 500 km), hlavním využitím má být ničení protivzdušné a protiraketové obrany či jiných silně chráněných cílů. Různé druhy raket mohou mít různé hlavice - klasické, kazetové, termobarické i jaderné. Do výzbroje iskandery ruská armáda začala zařazovat roku 2006, zabíjely ve válce v Gruzii (2008), v Sýrii i nyní na Ukrajině.

Osmikolové odpalovače Iskander bývají každoročně chloubou vojenských přehlídek na Rudém náměstí. Pro tatínky patriotického „Z“ naladění je dětská verze lákavou nabídkou.

„Nejen, že popularizují militarismus u dětí, ale učí je, aby byly připraveny na válku a smrt v každém věku. Téma války je ve výchově dětí v Rusku přítomno téměř od narození,“ komentovala na X Emine Džepparová, náměstkyně ukrajinského ministra zahraničí.

Video se připravuje ...
Další videa