Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hackeři ve službách ruské rozvědky využívají slabiny softwaru české firmy, varují americké úřady

Aktualizováno -
13. prosince 2023
21:58
Autor: ČTK - 
13. prosince 2023
20:30

Hackeři pracující pro ruskou rozvědku "globálně" využívají slabého místa v softwaru české firmy JetBrains k útokům na servery, uvádějí ve společném prohlášení americké úřady. Podle oznámení Národní agentury pro bezpečnost (NSA), Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA trvají tyto snahy od září. Rusové podle Američanů využívají získaný přístup ke krokům, kterými by si zajistili trvalý přístup do narušených systémů. Vyjádření JetBrains se ČTK snaží získat.

Americké úřady ve svém prohlášení připomínají dřívější ruskou operaci zaměřenou na software americké společnosti SolarWinds, která podle nich nesla podobné rysy. Hackeři tehdy do hojně využívaného programu implantovali vlastní škodlivý kód, který si následně nic netušící zákazníci nainstalovali do svých systémů v rámci pravidelných aktualizací. Mezi mnoha oběťmi byly v roce 2021 i složky americké vlády.

Nové americké varování se týká programu s názvem TeamCity, který při své práci používají vývojáři softwaru. „Přístup k serveru TeamCity by škodlivým aktérům poskytl přístup ke zdrojovému kódu daného vývojáře... což by škodlivý aktér mohl následně využívat k operacím v dodavatelském řetězci,“ píše se v úvodu zprávy.

JetBrains podle prohlášení v polovině září přišla se „záplatou“ na odhalenou slabinu, která omezila možnosti ruské rozvědky. Zasaženým organizacím, které zmíněnou aktualizaci okamžitě nepoužily a nepřijaly ani jiná opatření, doporučují američtí vyšetřovatelé, aby počítaly s narušením systémů a zahájily „pátrání po hrozbách“.

NSA, FBI a CISA na hodnocení problému spolupracovaly s polskou vojenskou rozvědkou a britským Národním střediskem kybernetické bezpečnosti (NCSC). Agentury zatím identifikovaly „omezený počet“ obětí a soudí, že ruští hackeři jsou stále v „přípravné fázi své operace“. Po narušení systémů podle nich posilovali svá oprávnění, vytvářeli „zadní vrátka“ a prováděli další kroky pro vytvoření dlouhodobého přístupu do daných sítí.

Program TeamCity vývojářům slouží ke kontrole toho, zda jejich zásahy do zdrojového kódu nebudou vyvolávat problémy v dříve vytvořeném softwaru. Podle amerických úřadů a jejich partnerů v Polsku a Británii skrze něj mohou hackeři proniknout do sítí desítek vývojářských společností a následně připravit "těžko odhalitelné" nástroje.

TeamCity byl v médiích skloňován už v roce 2021 v souvislosti s narušením systémů SolarWinds. Hackeři při něm mohli podle některých zdrojů využít právě software od JetBrains, společnost ale jakékoli napojení na rozsáhlé útoky odmítla a nové americké prohlášení jí roli v tomto incidentu nepřipisuje.

JetBrains je společnost, kterou v Praze v roce 2000 založili tři ruští programátoři a která za následujících dvacet let získala více než 1000 zaměstnanců. Její program TeamCity byl v médiích skloňován už v roce 2021 v souvislosti s narušením systémů SolarWinds. Některá média přišla s informací, že hackeři k němu využili právě software od JetBrains, společnost ale jakékoli napojení na rozsáhlé útoky odmítla.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa