Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Wagnerovce „zdědil“ Prigožinův syn Pavel (25). A hned obnovil nábor

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2023
20:31

Velitelem Wagnerovy žoldnéřské skupiny se stal Pavel Prigožin, syn jejího zakladatele Jevgenije Prigožina, který v srpnu zahynul při leteckém neštěstí. Skupina známá svou účastí v bojích na Ukrajině rovněž obnovila nábor a bude nově zařazena pod ruskou národní gardu, uvedl dnes ruský deník Kommersant s odvoláním na lokální ruská média.

Pětadvacetiletý Pavel Prigožin se stal šéfem jednotky národní gardy, kam členové Wagnerovy skupiny přešli po Prigožinově smrti, uvedl portál 59.ru, který se odvolává na prohlášení člena skupiny ve městě Perm. Ten také potvrdil dřívější informace o tom, že skupina obnovila nábor členů. Oproti dřívějšku mezi nimi nebudou moci být žádní lidé ve výkonu trestu.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Členové Wagnerovy skupiny měli významný podíl na dobytí dlouho obléhaného východoukrajinského města Bachmut na jaře tohoto roku. Neochota Jevgenije Prigožina podřídit Wagnerovu skupinu velení některé z vojenských struktur ruského státu předcházela v červnu neúspěšnému pokusu žoldnéřské skupiny o ozbrojenou vzpouru. V srpnu pak Prigožin zahynul spolu s dalšími členy vedení skupiny při pádu letadla nedaleko Moskvy.

Jevgenij Prigožin za svého života tvrdil, že jeho syn v 18 letech absolvoval povinnou vojenskou službu a měsíc po jejím skončení odjel do války v Sýrii. Podle něj bojoval i v dalších konfliktních oblastech včetně ukrajinského Donbasu. Pavlu Prigožinovi také odkázal téměř veškerý svůj majetek, připomněl server The Moscow Times.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa