Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf dumy šokuje: Rusy, co utekli do zahraničí, by odsoudil za vlastizradu a poslal do gulagu

Autor: ČTK - 
11. října 2023
22:12

Rusové, kteří odjeli do zahraničí a poškozují svými výroky Rusko, by po návratu do vlasti měli být stíháni za vlastizradu a deportováni, navrhl dnes podle agentury Interfax předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Prohlásil, že by se pro tyto lidi mělo najít místo s doly a chladným počasím, kde „neexistuje léto". V úterý uvedl, že ruští navrátilci by měli být posílání do Magadanu, města na ruském Dálném východě, jehož historie je spjatá s vězni gulagů.

„Pokud se teď začnou vracet zpět, ale přitom pronášeli výroky proti zemi a navíc financovali ozbrojené síly Ukrajiny, tak samozřejmě musíme vybrat místo, kam by bylo nejlepší je rovnou poslat

Cvičení ruských dobrovolnických jednotek nedaleko Kyjeva (7.10.2023) Cvičení ruských dobrovolnických jednotek nedaleko Kyjeva (7.10.2023) | Reuters
řekl podle Interfaxu Volodin na zasedání ruské Státní dumy. „Měly by to být doly a měli bychom najít místo, kde je stálé počasí, aby tam nebylo léto,“ dodal.

Už v úterý přitom prohlásil, že Rusům, kteří emigrovali a vrátí se zpět, je „zajištěn Magadan“. Připomněl tak město, které leží v odlehlé a nechvalně proslulé oblasti nazývané Kolyma, kam byli v dobách Sovětského svazu posíláni lidé do pracovních táborů. Magadan leží na pobřeží Ochotského moře, má asi 90.000 obyvatel a panuje v něm subarktické klima. Dnes ale Volodin prohlásil, že ani v Magadanu by o navrátilce nestáli.

Od okamžiku, kdy Rusko loni v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu, se v něm vystupňovala rétorika proti lidem, kteří se rozhodli ze země odjet. Jedním z těch, od něhož pravidelně přicházejí ostré výpady na adresu ruských emigrantů, je právě Volodin.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online
Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa