Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové se chystají na ústup? Na Krymu daleko od fronty vyrostly opevněné „dračí zuby“

Autor: newsweek, mav, lig - 
7. října 2023
05:00

Počítají Rusové s ústupem? Jak ukazují nové záběry, ruská armáda vybudovala protitankovou obranu na východě Krymu, daleko od frontové linie na jihu Ukrajiny, ale blízko ruského území, které by bylo ohroženo, kdyby Ukrajinci prošli poloostrovem, píše magazín Newsweek.

V pondělí sdílelo Ateš, vojenské hnutí Ukrajinců a krymských Tatarů, videa podle něj ukazující linie obrany s dračími zuby poblíž Feodosie. Toto město se nachází na východním okraji anektovaného Krymského poloostrova, jihozápadně od Kerčského průlivu spojujícího sporné území s Ruskem.

Moskva ovládá Krym od roku 2014 a po celé měsíce od zahájení plnohodnotné invaze v únoru 2022 využívala poloostrov k útokům na pevninskou Ukrajinu. Kyjev se opakovaně zapřísahal, že Krym získá zpět.

Poloostrov by byl konečným cílem ukrajinských sil, které nyní pomalu postupují na jih přes Záporožskou a Chersonskou oblast. Ty byly rovněž anektovány Ruskem, ale pod kontrolou Moskvy nejsou celé.

Dračí zuby zpomalí ofenzivu

Dračí zuby nejsou novým fenoménem; jedná se o betonové bloky používané k zastavení postupu tanků a mechanizované pěchoty. Samotné překážky není příliš obtížné s patřičnými prostředky odstranit, ale zpomalují ofenzivu a soustřeďují postupující jednotky do omezeného prostoru – mohou pak být snazším terčem dělostřelectva či leteckých úderů.

Měsíce předtím, než se počátkem června rozběhla ukrajinská protiofenzíva v těchto regionech, informovala Velká Británie, že Rusko již začalo umisťovat dračí zuby kolem dobytého doněckého města Mariupol a také v Záporožské a Chersonské oblasti.

„Dvě továrny vyrábějí betonové pyramidové protitankové zábrany, známé jako dračí zuby,uvedlo britské ministerstvo obrany v listopadu 2022. „Tato aktivita naznačuje, že Rusko vynakládá značné úsilí na přípravu obrany hluboko za současnou frontovou linií, což pravděpodobně zabrání jakémukoli rychlému ukrajinskému postupu v případě průlomu.“

Satelitní snímky pořízené v prvních měsících roku 2023 ukázaly, že Rusko umístilo linie dračích zubů na severní a západní části Krymu. Ty jsou nejblíže k Ruskem kontrolovanému pevninskému ukrajinskému území. Patřily sem i řady dračích zubů severně od Džankoje, klíčového ruského vojensko-logistického centra na poloostrově.

„Ruská armáda zřejmě chápe, že Krym bude muset v blízké budoucnosti bránit,“ uvedl v dubnu 2023 ruský vojenský analytik Ian Matvejev pro deník The Washington Post.

Taktika, nebo defétismus?

Hnutí Ateš nyní zveřejňuje videa a obrázky, které podle něj ukazují taková opevnění severovýchodně od Feodosie. Podle Frederika Mertense, strategického analytika z Haagského centra bezpečnostních studií, se nacházejí asi 16 kilometrů od města, a to v nejužším místě Kerčského poloostrova – východního výběžku Krymu, odkud pak vede i Kerčský/Krymský most na Tamaňský poloostrov v Krasnodarském kraji, tedy na vlastním ruském území.

„To by byla logická záložní pozice pro ruské síly ustupující ze severu,“ uvedl Mertens pro Newsweek. „Zde by se mohly znovu opřít a shromáždit síly k protiútoku.“ Je však podle něj těžké říci, zda dračí zuby na východním křídle Krymu svědčí o dobře připravené ruské obraně v případě nouze, nebo o poraženeckém postoji.

„Určitě nevyzařujete sebevědomí, když připravujete obranu tak daleko v týlu, ale na druhou stranu dobrý generál vždycky bude brát ohled na bezpečnost a bude mít plány i pro nejčernější scénář,“ dodal Mertens. Hodně záleží na tom, jak dobře je vybudovaná obrana východního Krymu a zda Rusko investovalo do posílení svých pozic i jinde, řekl.

Skupina Ateš rovněž identifikovala budovaná opevnění okolo malého letiště Hvardijske (rusky Gvardějskoje) nedaleko od Simferopolu, uprostřed Krymského poloostrova. „Déle než měsíc naši agenti zmíněné letiště sledovali. Zaznamenali jsme, že okupanti připravují nová opevnění,“ píše hnutí na telegramu. Zejména tam zpozorovali sedm systémů protivzdušné obrany S-300 a opevněné bunkry. „Zpravodajské informace byly před měsícem předány povolaným lidem, nadále sledujeme změny. Díky našim agentům za nebezpečnou práci! A obyvatelům Simferopolu za neustávající přísun cenných informací.“

Přesun protivzdušné obrany do vnitrozemského Simferopolu a posilování jeho obranných struktur hlásilo začátkem týdne i ukrajinské Národní centrum odporu, které je napojeno na ukrajinskou armádu.

„Podle informací z krymského podzemí dostala ruská armáda nové rozkazy ke zvýšení obranyschopnosti okupačních sil na poloostrově. Zejména byl zaznamenán přesun systémů protivzdušné obrany do Simferopolu. Také partyzáni zaznamenali výstavbu nových opevnění, takzvaných ‚dračích zubů‘,“ psalo partyzánské centrum na facebooku.

Centrum národního odporu děkuje místnímu obyvatelstvu za informování o akcích nepřítele a blížící se deokupaci poloostrova!

Video  Výbuch ruského systému na Krymu: Ukrajinci použili nové střely?  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa