Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Video: Ukrajinští piloti se připravují na F-16 virtuálně. Výcvik pak půjde rychleji

Video se připravuje ...
Autor: mav, swp - 
2. října 2023
05:00

Letectvo Ukrajiny se nemůže dočkat, až dostane stíhačky americké výroby. Stíhači se na ně pilně připravují už dopředu. Virtuální výcvik piloty připraví na ten skutečný, který proběhne v partnerských zemích – a bude díky digitální přípravě kratší, ukazuje letectvo na videu.

Když zrovna nesedí v kokpitu nebo se nepřipravují na další misi, usedají ukrajinští stíhači k počítačům. Vypadají, že si užívají bojovou videohru – ale ve skutečnosti to není oddech, nýbrž práce. S pomocí virtuální reality se přeškolují na americké stíhačky F-16, které má Ukrajina brzy dostat ze Západu.

„Všichni z nás rozumíme, že budoucnost patří letounům F-16 či dalším, které nám poskytnou partneři. Proto potřebujeme cvičit, naučit se vybavení kokpitu, zbraňový systém a jeho nasazení,“ říká Andrij, jenž zatím v reálu létá na sovětském Suchoji Su-27.

Modernější výzbroj F-16

F-16 je stejně jako Su-27 stíhačkou čtvrté generace, ale díky modernizacím a novějším zbraňovým systémům Západu má navrch, měla by tak posílit ukrajinskou bojeschopnost. „Dostřel jejich zbraní je značně prodloužený, jsou daleko pokročilejší,“ pochvaluje si Andrij. Ve vzduchu zatím mají Rusové velikou převahu.

Desítky strojů americké výroby mají poskytnout Nizozemsko a Dánsko v příštích měsících, piloti i pozemní personál Ukrajinského letectva mají strávit několikaměsíční výcvik mj. v Dánsku a Rumunsku.

Létat nadzvukovými rychlostmi a bojovat ukrajinští piloti dovedou, ale přechod na americké letouny je velká změna. „Je tu menší rozdíl – knipl, spíš joystick k ovládání letadla, je napravo. V našich letadlech je uprostřed,“ vysvětluje Andrij jeden z příkladů. „My máme poměrně hodně páček, skoro všechny používáme. Zato F-16 mají přístroje digitální, jen pár analogových,“ dodává.

A tak Andrij a jeho kolegové nasazují brýle pro virtuální realitu a jiný kokpit si „osahávají“ napřed digitálně. Instruktor jejich počínání sleduje na klasickém monitoru a dává pokyny. Mapy v programu odpovídají skutečným mapám ukrajinského území a okupovaných oblastí, takže piloti létají nad terénem, který dobře znají.

„Tyto systémy nám pomáhají nezáviset na specifických místech i na čase, umožňují nám optimálně využití volné minuty pro přeškolení na letadla našich partnerů,“ popisuje Oleksij Djakiv z výcvikového velení Letectva Ukrajiny výhody virtuálního tréninku. „Piloti to mohou podstupovat kdekoli na Ukrajině.“

„Letecké simulátory jsou už k dispozici všem brigádám taktického letectva,“ uvádí mluvčí letectva Jurij Ihnat. „Umožní budoucím pilotům, kteří již umí anglicky a mají vizuální dovednosti, rychleji zvládnout západní stíhačky.“

Video se připravuje ...
Další videa