Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Průvan na ukrajinském ministerstvu obrany: Po Reznikovovi končí i šest jeho náměstků

Aktualizováno -
18. září 2023
14:11
Autor: ČTK, swp - 
18. září 2023
12:24

Ukrajinská vláda se rozhodla odvolat z funkcí šest náměstků ministra obrany včetně Hanny Maljarové, která pravidelně poskytovala veřejnosti aktuální informace o vývoji bojů v zemi. Ta se už přes rok a půl brání ruské vojenské agresi. Důvod k odvolání činitelů kabinet nesdělil, napsala dnes agentura Reuters, podle níž jsou však podobné kroky po jmenování nového ministra běžné. Do čela resortu se nedávno postavil Rustem Umerov, jenž nahradil Oleksije Reznikova.

„Restartování. Začali jsme. Pokračujeme. Ministerstvo pokračuje v práci jako obvykle,“ napsal dnes na facebooku Umerov, který se vedení ministerstva obrany ujal zhruba před dvěma týdny. Při nástupu do funkce podle Reuters uvedl, že se především bude snažit učinit z rezortu hlavního koordinátora obranných sil, rozvíjet ukrajinský vojenský průmysl a bojovat proti korupci.

Maljarová, která se podle Reuters jako právnička věnovala válečným zločinům, působila jako náměstkyně ministra obrany od roku 2021. Naposledy o vývoji bojů informovala dnes ráno. Minulý týden čelila kritice poté, co původně oznámila osvobození obce Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti, ale později zprávu upravila jako nepřesnou a uvedla, že ukrajinští vojáci dosáhli určitých úspěchů u Andrijivky, kde ale stále zuří těžké boje.

Všichni náměstci odstoupili dobrovolně na žádost Umerova a na své pozice se už nevrátí, napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované vládní zdroje.

Výměna ministrů je podle dřívějších informací ruskojazyčného serveru BBC důsledkem napětí mezi resortem obrany a okolím prezidenta Volodymyra Zelenského, které Reznikovovi vytýkalo zpožďování dodávek zbraní ze zahraničí. Výměna se odehrála také v době skandálů kolem nákupů pro válčící armádu, které provádělo ministerstvo obrany. Samotný Reznikov obviněním z úplatkářství nečelil, podotkl Reuters.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa