Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předpověděl si Prigožin vlastní smrt? Šéf wagnerovců v nedávném videu mluvil o pádu letadla!

Autor: pma, ČTK, swp - 
1. září 2023
16:31

Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin zemřel podle tamních úřadů minulý týden při pádu soukromého letadla v Tverské oblasti. Na sociálních sítích se v posledních dnech začalo šířit znepokojivé video. V něm šéf wagnerovců zmiňuje vlastní smrt a pád letadla.

„Dnes jsme dosáhli bodu varu. Proč mluvím tak upřímně? Protože nemám právo (lhát) lidem, kteří budou žít v této zemi. Teď se jim lže. Raději mě zabijte,“ vyjádřil se před několika dny šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Video se prvně objevilo na telegramovém kanálu Grey Zone, který patří právě žoldnéřské skupině wagnerovců. „Ale nebudu lhát, musím upřímně říci, že Rusko je na pokraji katastrofy. A pokud se dnes tyto šroubky neseřídí, pak se letadlo ve vzduchu rozpadne,“ doplnil dále Prigožin.

Jeho výroky vzhledem k jeho skonu vypadají, jako by si předpověděl vlastní smrt. Před týdnem totiž došlo v Tverské oblasti severozápadně od Moskvy k pádu soukromého letounu, ve kterém seděl i samotný šéf wagnerovců. To, že mezi zesnulými je skutečně i Prigožin, prokázala i analýza DNA.

Video, kde šéf wagnerovců mluví o tom, že by byl raději zabit ,než aby lidem lhal, ale není prvním. Prigožin se objevil v klipu, který byl převzat z rozhovoru s ruským vojenským blogerem Semjonem Pegovem a původně zveřejněn 29. dubna. Tam zesnulý vůdce žoldnéřské skupiny prohlásil, že Rusko je na pokraji katastrofy, protože vedení resortu obrany postupně vyhazuje lidi, kteří mluví pravdu a odmítají podlézat nadřízeným.

Prigožin byl v úterý pohřben na předměstí Petrohradu. Poslední rozloučení bylo soukromé a podle některých médií pohřeb postrádal vojenské pocty. „Rozloučení s Jevgenijem Viktorovičem se odehrálo v uzavřeném formátu. Ti, kteří se chtějí rozloučit, mohou navštívit Porochovský hřbitov,“ stojí v prohlášení tiskové služby.

Video  Vnitřek Prigožinova letounu  - Archiv Blesku
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa