Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dva propagandisté se pohádali v ruské státní televizi. Kvůli jaderným zbraním

Autor: DVL, swp - 
23. srpna 2023
17:20

V ostré hádce v ruské státní televizi se kremelští propagandisté ​​střetli kvůli možnosti Ruska použít jaderné zbraně ve válce na Ukrajině, píše server Newsweek

Během vysílání na televizním kanálu Russia-1 jeden z nejznámějších propagandistů Kremlu Vladimir Solovjov navrhl Moskvě použít jaderné zbraně, což přimělo Andreje Sidorova, profesora Moskevské státní univerzity, aby zpochybnil schopnosti ruské armády. 

Úryvek z diskuse zveřejnila v pondělí novinářka Julia Davisová, která na twitter napsala: „Mezitím v Rusku: propagandista Vladimir Solovjov soptil během svého typického proslovu o jaderné válce, ale zarazil se, když se jeho host nečekaně zeptal: ‚Není naše armáda schopna zvítězit s konvenčními zbraněmi?‘“

„Tak k čemu jsou?"

O použití jaderných zbraní se během války na Ukrajině často diskutovalo. Sám ruský prezident v televizním projevu k národu v září 2022 řekl, že by byl připraven použít takové zbraně k obraně ruského území.

„Proč pořád chodíme okolo horké kaše? Myslím, že bychom měli udeřit. Jakmile oficiálně dodají F-16, provedeme úder taktickými jadernými zbraněmi,“ navrhl Solovjov. „Jsou přesvědčeni, že to neuděláme. Proto by se to mělo udělat.“

Sidorov nesouhlasil a řekl, že na jaderné zbraně pohlíží pozitivně, „dokud nejsou používané“.

„Tak k čemu jsou? Nechat si je doma? Udělat z nich kysané zelí?“ Solovjov vrátil úder, na což Sidorov řekl „ano“.

Profesor zpochybnil Solovjovovu logiku a řekl, že části Ukrajiny patří Rusku. V roce 2014 Rusko nelegálně anektovalo černomořský poloostrov Krym. Putin také tvrdil, že na podzim roku 2022 anektoval čtyři ukrajinské regiony – Doněck, Luhansk, Cherson a Záporoží. Rusko nemá plně pod kontrolou žádnou z nich a zahraniční vlády, včetně Spojených států, označily tento krok za nelegitimní.

„První otázka zní, kde použít jadernou zbraň na Ukrajině? Pokud jsou to západní ruské země, udeřili bychom na své vlastní území? Zničili svá vlastní území?“ řekl Sidorov.

Solovjov reagoval tím, že profesora nazval „přestrojeným pacifistou“.

„Vždy se chováme svatěji než papež,“ řekl propagandista a dodal, „protože Ukrajina není oficiálně považována za spojence USA, jaderné zbraně by fungovaly ‚na Ukrajině úžasně‘.“

„Proboha, je to naše území!“ opáčil Sidorov a zeptal se, zda je Rusko schopno zvítězit na bitevním poli s použitím klasických zbraní. „Když diskutujeme o použití jaderných zbraní, začínám se ptát: není naše armáda schopna zvítězit s použitím konvenčních zbraní? Dokáže to pouze s jadernými zbraněmi?“ řekl profesor.

Solovjov vypadal, že je Sidorovovými poznámkami ohromen. „Počkej, vydrž, vydrž chvíli!“ řekl, chytil se za hlavu a zavřel oči.

Michail Chodorkovskij, odpůrce Putina, minulý měsíc uvedl: „Pro Putina existuje pouze jedna skutečná červená čára - přímé fyzické ohrožení jeho samotného. Takže jakákoli jiná situace, která poskytuje určitý manévrovací prostor pro samotného Putina, není ve skutečnosti červená čára, pokud jde o něj."

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Zobrazit celý online

Video  Elitní ruský tank se při útěku před dronem zřítil z útesu.  - Ozbrojené síly Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa