Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusové tlačí Ukrajince na severovýchodě, ti mají navrch na jihu. Jak probíhají boje?

Autor: DVL, swp - 
28. července 2023
09:18

Rozsáhlá frontová linie má přibližně 960 kilometrů, většinou jsou tam Rusové v defenzivě. Ale na severovýchodě Ukrajiny, na frontě dlouhé zhruba 96 kilometrů, zuřivě bojují. Jak nyní probíhají boje, popsal americký deník The New York Times.

Tři ruské útočné vrtulníky se snesly nízko nad město Kreminna a ostřelovaly ukrajinské frontové pozice těsně za městem. Ruské bezpilotní letouny kroužily nad hlavou, zatímco moskevské pozemní síly střílely z těžkých kulometů, aby vypudily Ukrajince ze skrýší v borovém lese.

Když kolem něj v sobotu ráno padaly explodující dělostřelecké granáty, všiml si 27letý Vlad, ukrajinský operátor bezpilotních letounů, ruského obrněného transportéru přivážejícího do bitvy další vojáky. „Byla to možná předehra,“ řekl, „k dalšímu útoku.“ „Neustále na nás útočí,“ řekl podplukovník Oleh Matvijčuk, 49letý velitel praporu ukrajinské 100. brigády územní obrany. „Hledají slabé místo a pak zaútočí.“

960 km dlouhá frontová linie

Podél rozsáhlé frontové linie dlouhé 960 kilometrů, která zařezává jizvu přes východní a jižní Ukrajinu, jsou ruské síly většinou v defenzivě a doufají, že rozsáhlá minová pole, která osadily, ochrání opevněné pozice. Doposud se jim dařilo zabránit velkému ukrajinskému průlomu.

Ale na severovýchodě Ukrajiny, podél zhruba 96 kilometrů dlouhé fronty, která vede kolem měst Kupjansk, Svatove a Kreminna, Rusové neustupují. S těžkým dělostřelectvem, bezpilotními letouny a vlnami pozemních útoků znovu zahajují trvalé útočné operace. „Některé dny střílí bez zastavení,“ řekl podplukovník Matvijčuk.

Intenzita bojů se v tomto koutě Ukrajiny téměř rok snižovala, bitvy vedly pouze k menším posunům. Teď se však situace změnila.

Oleg, 50letý lékař, který pracuje u 100. brigády, řekl, že po týdnech, kdy neviděl téměř žádné zraněné vojáky, se nyní každý den řítí na ukrajinské pozice, aby se postaral o rány důsledkem agresivnějších ruských útoků.

V posledních dnech si Rusové nárokovali malé průlomy na liniích z Kupjanska do Kreminny, které se táhnou 96 kilometrů směrem na jih. Kyjev posílá zkušené jednotky, aby posílily linie v oblasti. Ukrajinští vojáci poblíž fronty říkají, že ruské zisky byly marginální a že přešli do protiútoku a získali zpět některá ztracená území.

Britská vojenská zpravodajská agentura uvedla, že „obnovená aktivita“ na severovýchodě zdůrazňuje význam regionu pro Kreml, vzhledem k tomu, že přichází ve stejnou dobu, kdy Rusko čelí „výraznému tlaku“ na jihu.

„Mlýnek na maso“

Vojáci podplukovníka Matvijčuka mají na starost asi tříkilometrový úsek fronty u města Kreminna, které stále ovládají Rusové. Řekl, že Rusové nyní vystřelují dvakrát až třikrát více granátů než jeho minometné týmy, což je v průměru kolem 50 za den. Bitvy odpovídají vzoru, s nímž se Ukrajinci mnohokrát setkali, což znamená, že se Rusko snaží získat malé zisky, zatímco spoléhá na velké množství personálu a zbraní.

Podplukovník Matvijčuk řekl, že předtím, než Rusové zaútočí na pozice, vypustí na ukrajinské pozice desítky raket a minometů s cílem zničit zemljanky a nechat obránce, kteří přežijí, v „otřeseném“ stavu. „Pak pošlou útočné jednotky 10–12 lidí,“ řekl. „Říkáme jim jednotky Z, což znamená, že pocházejí z trestaneckých kolonií. Nejsou profesionálové, jen krmivo,“ řekl. Je to taktika připomínající ruský útok na město Bachmut.

„Ve druhé linii ruských zákopů,“ řekl podplukovník Matvijčuk, „jsou blokující jednotky složené z čečenských vojáků, kteří vyhrožují zastřelením těch, kteří ustoupí,“ řekl.

„A za nimi jsou ti profesionálnější ruští vojáci. Naštěstí,“ řekli ukrajinští vojáci, „Rusové jsou v oblasti noví a útoky jsou spíše chaotické než koordinované.“ 

Rusové utekli

V sobotu zasáhl ukrajinský minometný tým pomocí souřadnic poskytnutých operátory dronů bojové vozidlo pěchoty BMP-1 ze sovětské éry mířící jeho směrem. Nejméně šest ruských vojáků se vyvalilo, když hořel, a tým dronů sledoval, jak bylo vysláno ruské letecké útočné vozidlo k evakuaci přeživších. Ukrajinci znovu vystřelili. Tentokrát minuli a Rusové utekli.

„Nemohu říci, kolik Rusů bylo zabito, ale dost na to, aby zastavili svůj útok,“ řekl Vlad. Nebylo to poprvé, co za poslední dva týdny zaútočili, a byl si jistý, že to nebude naposledy. Rusové by se rádi přesunuli zpět k řece Oskol, která protéká městem Kupjansk, asi 80 km severozápadně od Kreminny, aby vytvořili nárazníkovou zónu kolem Luhanské oblasti.

Podobně asi 96 km na jih vedli opakované bitvy ve směru na Lyman, který Ukrajina znovu dobyla v říjnu, ve snaze získat strategickou oporu pro další postup na Donbas. Ukrajinští vůdci uznávají, že se na jihu pohybují pomaleji, než by si přáli, a každý metr znovuzískané půdy je zaplacen ukrajinskou krví. Ukrajinské síly postupují také kolem okraje zničeného města Bachmut, necelých 80 km jižně od Kreminny.

Svými útoky na severovýchodě se Rusové možná pokoušejí odtáhnout ukrajinské síly z této bitvy, protože se snaží udržet město, jehož ničením strávili více než 10 měsíců, než se letos na jaře konečně zmocnili. Podplukovník Matvijčuk poznamenal, že Kreml se nikdy nevzdal své ambice dobýt celý východní region Donbasu. Prolomení ukrajinských linií na severu a přesun k městu Lyman by poskytl Kremlu něco, co by mohl vykreslit jako vítězství.

Naproti tomu, pokud Ukrajinci dokážou udržet své linie a nakonec postoupit směrem ke Kreminně, mohli by přerušit kritickou ruskou logistickou linii a pokusit se objet zadní stranu Bachmutu, uvedli ukrajinští velitelé. Vzhledem k tomu, že boje na frontě od Kreminny po Kupjansk zesílily, ukrajinské vojenské velení vyslalo jednotky svých nejuznávanějších brigád, aby znovu dobyly ztracenou půdu a posílily obranné linie, tvrdí vojáci z jednotek, které tam byly nedávno vyslané.

„Je to těžké“

The New York Times doprovázel minulý pátek jednu z těchto jednotek na takzvanou pozici „nulové linie“, jen kousek od Rusů, pod podmínkou, že jednotka nebude pojmenována, umístění nebude odhaleno a tváře vojáků nebudou zveřejněny.

„Je to těžké, velmi obtížné,“ řekl velitel jednotky 35letý Oleksandr. Jeho brigáda bojuje bez přestávky od začátku invaze v loňském roce. Byl součástí útočného týmu, který v lednu zajistil pozice jen 800 metrů od předměstí Kreminny. „Rusové zaútočili na tuto pozici 18krát, než jen pár stop od něj explodoval dělostřelecký granát,“ řekl. Byl pohřben v hlíně a pamatuje si zběsilé snahy svých kolegů vojáků vykopat ho. Když mu lékaři do těla vložili hadičku, omdlel.

Ukrajinci nakonec o pozici přišli a Oleksandr přišel o část plic. Poté, co se zotavil, se vrátil do předních linií. „Chtěli mě poslat dozadu,“ řekl. „Ale moji bratři ve zbrani jsou tady.“

Svěřil, že jen 8 ze 160 vojáků v jeho rotě bojuje stále od začátku ruské invaze. Někteří byli zabiti, někteří byli zraněni a někteří byli prostě vyčerpaní. Největší výzvou podle něj bylo, aby velitelé rychle vyhodnotili, kdo dokáže zvládnout stres z boje. Srdce by mohlo být ochotné, ale ne každý je stavěn na válku. „Lidé přicházejí s různými psychickými stavy,“ řekl. „Někteří se bojí ostřelování a začnou šílet.“

Přesto věří, že problémy, které sužují Rusy, jsou horší. „Někdy, když se Rusové snaží postoupit, ztratí se v lese a narazí na ukrajinské pozice. A když jsou nuceni ustoupit, prostě se rozprchnou, protože nedostali instrukce, jak se stáhnout,“ řekl. Ukrajinci by rádi zinscenovali vlastní postup. Zatím ale musí útočné operace počkat. V tomto koutě Ukrajiny jsou opět nuceni bránit svou zemi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinistka o postupu Ukrajinců: Proč útočí na Krymský most? A v čem je problém protiofenzivy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa