Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Krutost za války: Vyděrači na Ukrajině unášeli a mučili lidi kvůli výkupnému

Autor: mav, swp - 
27. července 2023
05:00

Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zneškodnila organizovanou zločineckou skupinu, která terorizovala a vydírala obyvatele Černihivské oblasti. Zločinci uměle vyvolávali konfliktní situace a následně od nich vymáhali peníze za "urovnání sporu".

„Zločinci měli vlastní síť informátorů, jejichž prostřednictvím získávali informace o potenciálních obětech,“ informuje SBU na svém webu. „Činnost skupiny vytvářela reálné předpoklady pro podkopávání vnitropolitické situace v oblasti na severu, sousedící s Ruskem.“

Příslušníci SBU zadrželi pět členů gangu při pokusu o únos místního obyvatele, kterému vyděrači „vypsali dluh" ve výši téměř 100 tisíc hřiven (skoro 58 tisíc Kč).

Kdo v takové situaci nezaplatil, toho členové gangu unesli na předem připravená místa a podrobili krutému mučení. Slibovali, že s týráním přestanou, jen pokud oběť okamžitě převede peníze na bankovní účty obžalovaných. Kromě toho pachatelé zakládali požáry v jiných regionech, a ničili tak majetky.

Jen v několika případech zdokumentovaných orgány činnými v trestním řízení zločinci vylákali od občanů více než 200 tisíc hřiven (přes 120 tisíc korun).

Podezřelí byli již dříve stíháni za závažné trestné činy. Zadrženým bylo sděleno obvinění podle paragrafu 4 článku 189 trestního zákoníku (vydírání za válečného stavu), hrozí jim až 12 let vězení s konfiskací majetku. Všichni jsou ve vazbě. Prověřuje se zapojení členů gangu do dalších trestných činů.

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa