Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj dostal od Vystrčila klíč od Senátu: „Dveře jsou vám vždy otevřené“

Aktualizováno -
7. července 2023
11:20
Autor: amb - 
7. července 2023
10:00

Po ranním jednání s premiérem Petrem Fialou se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskjy přesunul do Senátu, kde ho přijal jeho předsda Miloš Vystrčil. Ten mu předal klíč od horní parlamentní komory s tím, že má dveře do horní komory vždy otevřené. Vystrčil navštívil Ukrajinu už v dubnu spolu se senátní delegací a se svým polským protějškem Tomaszem Grodzkým.

„Těším se na setkání,“ napsal ve čtvrtek na twitter Miloš Vystrčil. „Jsem hrdý na Českou republiku a její občany!“ dodal později. 

Podle informací Blesku by měl Zelenskyj od šéfa Horní komory Parlamentu obdržet darem klíč od Senátu. Symbolicky mu tím řekne, že má v Senátu vždy dveře otevřené.

Vystrčil už dříve dostal od Zelenského Řád Jaroslava Moudrého. 

Šéf Senátu navštívil Ukrajinu loni v polovině dubna v čele senátní delegace, půldruhého měsíce po zahájení ruské agrese vůči této zemi. Cílem bylo podpořit ukrajinskou stranu a deklarovat, že ČR bere Ukrajinu za suverénní, samostatnou a fungující zemi. Vystrčil tehdy uvedl, že Ukrajina potřebuje další vojenskou a humanitární podporu a také podporu Ukrajincům, kteří byli vyhnáni ze svých domovů.

„Až válka skončí, musí být naším společným úkolem a cílem vybudovat novou silnou a svobodnou Ukrajinu,“ tweetoval tehdy. „Bude to investice do naší společné budoucnosti. Když říkám společné, mám na mysli jasnou nabídku perspektivy plného a plnohodnotného členství Ukrajiny v EU.“

Předseda českého Senátu navštívil Kyjev i se svým polským protějškem Tomaszem Grodzkým. V projevu v ukrajinském parlamentu odmítl možnost územních ústupků Rusku a počínání ruských vojáků v ukrajinských městech přirovnal k nacistickému vyhlazení českých obcí. Senát pod Vystrčilovým vedením opakovaně podpořil Ukrajinu v jejím úsilí o členství v NATO a v EU.

Video  Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa