Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vydělával si díky válce na Ukrajině? Policie stíhá pražského podnikatele. Měl zpronevěřit desítky milionů

Autor: ČTK, swp - 
30. června 2023
14:19

Policie stíhá muže za zpronevěření dotace na integraci Ukrajinců, kterou obdržela pražská nadace Help Ukraine. Píše o tom na svém webu Česká televize. Nadace dostala od státu na provoz komunitního centra 20 milionů korun. Zakladatele organizace Vladimíra G. podle informací pořadu Reportéři ČT policie podezírá z toho, že si ze zpronevěřených peněz koupil byt v Braníku.

„V průběhu června obvinili kriminalisté jednoho muže z trestného činu dotační podvod, vyšetřování případu nadále pokračuje,“ cituje ČT policejního mluvčího Jana Rybanského. Protože vyšetřování zatím neskončilo, bližší informace nechtěl mluvčí poskytnout.

Bral a neplatil

Nadace získala dotaci od ministerstva školství na otevření Komunitního centra Roztyly. Vzniklo na pozemcích developerské skupiny Passerinvest, která jej také z modulárních buněk vybudovala. Centrum mělo sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů, kteří do Česka utekli před válečným konfliktem s Ruskem. Podmínky dotace stanovovaly, že peníze měly být určeny například na výuku češtiny nebo zajištění pitného režimu pro děti, aby mohla být účast dítěte v adaptační skupině pro rodiče zdarma. Nadace ale podle Reportérů ČT od klientů vybírala poplatky za stravu a svým zaměstnancům neplatila za odvedenou práci.

Vladimír G. poté, co nadace obdržela první část dotace, poslal podle ČT na účet své matky zhruba dva miliony. Později údajně z účtu nadace vybral šest milionů v hotovosti a obratem zaplatil osm milionů za koupi bytu v pražském Braníku. „V rámci prověřování byl zajištěn podíl v jednom bytovém družstvu, jelikož by se mohlo jednat o výnos z trestné činnosti,“ uvedl v lednu na dotazy Reportérů ČT policejní mluvčí Daněk.

Video  Slavnostní pokřtění ukrajinské tramvaje  - Jan Dařílek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa