Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Pavel přijal napadenou ukrajinskou holčičku na Hradě! Spolužáci se omluvili

Aktualizováno -
10. června 2023
18:22
Autor: rc, trm - 
10. června 2023
16:15

„Děti dovedou být krutější než dospělí,“ napsala k otřesnému videu na sociální síti twitteru spoluzakladatelka iniciativy Hlas Ukrajiny Anastasia Sihnaievska. Na záběrech je vidět malá ukrajinská dívka, které hrubě nadávají její spolužáci. Dokonce jí jeden z nich plivne do obličeje. Útok odsoudil prezident Petr Pavel a řada dalších politiků. Prezident dívenku přijal na Hradě. Advokát Petr Němec posléze oznámil, že se situaci podařilo úspěšně vyřešit. 

Video zachycuje konfrontaci malých dětí. Jejich tváře na snímku nejsou vidět. „Ty jsi Ruska?“ ptá se jedno z dětí. „Já Ukrajinsko,“ odpovídá holčička. „Ukrajina je k*rva. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější,“ pokračují v nadávkách vrstevníci. Dívka statečně odpovídá. „Rusko je go*no.“ Následně jí dokonce jeden ze spolužáků plivne zblízka do obličeje.

Video  Spolužáci na školním výletě poplivali ukrajinskou dívku.  - Twitter/Anastasiia Sihnaievska
Video se připravuje ...

„Děti dovedou být krutější než dospělí,“ komentovala útok Sihnaievská s tím, že se vše odehrálo na školním výletě. Video sdílel na svém profilu i ministr vnitra Vít Rakušan. „Plivnutí do tváře dítěte (v tomhle případě kvůli tomu, odkud je), je plivnutím do tváře celé naší civilizaci. Děti jen přebírají naše vzorce chování. A názorně ukazují, jak jsou ty vzorce někdy kruté a hloupé,“ napsal.

Chování dětí pobouřilo i prezidenta Petra Pavla. V příspěvku na sociálních sítích napsal, že šikanu, ponižování a násilí na školách odsuzuje. „A v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi a přátele kvůli válce a kterému jsme nabídli bezpečné útočiště, je to zvlášť ostudné. Oceňuji reakci školy a rodičů i to, že došlo k omluvě. Šrámy na duši ale zůstanou,“ napsal prezident.

Útočníci se omluvili

Situaci se ale nakonec podařilo vyřešit. Advokát Petr Němec na twitteru oznámil, že si útočníci s dívkou podali ruce a omluvili se. „Moc děkujeme škole, která problém řešila a rodičům těch kluků i jim samotným. Kluci se omluvili a ze setkání s rodiči plyne, že to není nic, co by slyšeli doma a v čem by je podporovali,“ napsal Němec s tím, že se jednalo o dětinskou hloupost, která se už nebude opakovat.

„Kluci mají i ukrajinské kamarády. Prostě kdyby byla měla brýle či zrzavá, nadávají na brýle a vlasy. Všichni si podali ruku, usmáli se a snad je po problému. Škola má systém na řešení šikany a zafungoval,“ dodal právník.

Video se připravuje ...
Další videa