Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Hlavní momenty Pavlovy návštěvy na Ukrajině: Dojetí, útěk do krytu a oběd se Zelenským

  • Autor: ČTK,vja,trm,swp - 
    29. 4. 2023
    05:00

    Prezidenti Česka a Slovenska Petr Pavel a Zuzana Čaputová se v pátek v tajnosti vydali navštívit válkou zmítanou Ukrajinu. A nedělo se toho rozhodně málo. Blesk přináší přehled nejvýznamnějších momentů z první společné zahraniční cesty Čaputové a Pavla.

    Program prezidenta Petra Pavla a jeho slovenského protějšku Zuzany Čaputové na Ukrajině byl vskutku nabitý. Hned zrána si stihli prohlédnout dílo zkázy, které zanechala ruská invazní vojska v Boroďance a uctít památku obětí masakru civilistů v Buči. 

    Celá cesta byla samozřejmě provázena řadou bezpečnostních opatření, samotná výprava byla až do poslední chvíle utajována. Pavel se v Buči stihl sejít se svým známým, se kterým sdílí armádní minulost, a s Čaputovou v Kyjevě položit květiny u památníku České družiny. V odpoledni se pak nejvyšší státní představitelé Česka a Slovenska setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

  • 1.Utajená cesta i program

    Cesta, kterou Pavel s Čaputovou podnikli, vyžaduje zpravidla přísná bezpečnostní opatření. A ta ani tentokrát nechyběla. Celá výprava byla přísně utajená, přičemž veřejnost se o ní dozvěděla až po vystoupení obou hlav státu z vlaku v Kyjevě. 

    Předchozí večer se Pavel s Čaputovou letecky museli dopravit do Polska, odkud nočním vlakem vyrazili přímo do Kyjeva. Na místě jsou po celé trvání cesty čeští i slovenští ozbrojení policisté a také ukrajinští vojáci. Program byl samozřejmě zveřejňován postupně a se zvýšenou opatrností.

    Prezidenti Zuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě do Kyjeva (28.4.2023) Prezidenti Zuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě do Kyjeva (28.4.2023) | KPR: Tomáš Fongus

  • 2.Rakety chvíli před návštěvou, mířily i na Kyjev

    Jen několik hodin před příjezdem prezidentů Rusko podniklo na Ukrajinu masivní raketový útok. Rakety dopadly dokonce i na Kyjev, Poltavu i Mykolajiv. Nejhůře ale dopadlo Dnipro a Umaň. V Dnipru si podle tamního starosty útoky vyžádaly dvě oběti. O život tam údajně přišlo tříleté dítě a mladá žena. V Umani pak rakety zasáhly obytnou budovu, přičemž zabiti byli tři lidé, osm jich bylo podle ruské redakce BBC zraněno.

    Hanebné útoky z dnešní noci na některá ukrajinská města včetně Dnipra nebo Umaně, při kterých zahynuli nevinní civilisté, nám připomínají, že si nemůžeme dovolit odvrátit zrak,“ napsala Čaputová v příspěvku na sociálních sítích. Situace na Ukrajině se podle ní i díky neutuchajícímu zájmu demokratického světa v některých směrech od její poslední návštěvy zlepšila, například v metropoli, kam se po ukončení ruské ofenzivy zaměřené na Kyjev vrátila část obyvatel.

     

  • 3.„Myslel jsem, že tohle už nikdy neuvidím.“

    Pavel s Čaputovou navštívili i ruskou okupací poznamenanou Boroďanku. Tamní obraz zkázy českému prezidentovi připomněl jeho působení v bývalé Jugoslávii v 90. letech v rámci mise UNPROFOR. „Myslel jsem si, že už to neuvidím tahle na blízko, zvlášť v Evropě. Je to smutný pohled,“ povzdechl si. 

    Z rozsahu škod, které jsou na místě stále patrné, je podle Pavla naprosto jasné, že Rusko postupuje systematicky ve vyvolávání strachu mezi civilním obyvatelstvem. „Z toho počtu útoků na civilní cíle se nedá vyvodit nic jiného, než že je to záměr. (...) Při tomto počtu to prostě není chyba, to je jednoznačně plán. A ten plán je celkem jasný, vyvolat chaos, hrůzu mezi civilním obyvatelstvem a na základě toho vyvolat tlak na vládu k ústupkům,“ odsoudil jednání ruských ozbrojených sil. 

    Prezidenti Petr Pavel a Zuzana Čaputová v Boroďance (28.4.2023) Prezidenti Petr Pavel a Zuzana Čaputová v Boroďance (28.4.2023) | KPR: Tomáš Fongus

  • 4.Setkání s přítelem v Buči

    V dějišti jednoho z nejhorších masakrů konfliktu na Ukrajině, ve městě Buča, kde zahynulo asi 1400 civilistů, se Pavel nechal slyšet, že podobným hrůzám musí v budoucnu lidstvo za každou cenu zabránit. „Myslím, že by to pro náš všechny mělo být memento, abychom něco takového už nedopustili,“ prohlásil prezident. 

    Podpořit Ukrajince je podle něj v zájmu celé Evropy včetně Česka, Ukrajinci prý nesmí ve své snaze odvrátit ruskou agresi zůstat osamoceni. „V okamžiku, kdy je začneme opouštět, kdy naše pomoc začne slábnout, tak v tom samozřejmě zůstanou sami a pak bude velice těžké, aby uspěli. A je v našem zájmu, aby uspěli, protože to, za co tady bojují, to je i základ našeho hodnotového světa,“ sdělil přítomným novinářům. 

    U kostela, kde je vystavena řada fotografií obětí ruské okupace, se pak Pavel setkal se svým přítelem, se kterým má společnou historii v rámci armádního působení. Ten dorazil i se svou chotí. Oba prezidentovi známí, kteří v Buči dlouhodobě sídlí, stihli z města před Rusy včas uprchnout, invazní vojska však poškodila jejich domov.

    Prezident Petr Pavel v Buči (28.4.2023) Prezident Petr Pavel v Buči (28.4.2023) | KPR: Tomáš Fongus

  • 5.Uctění České družiny

    Pavel s Čaputovou na Ukrajině zavzpomínali i na dávnější historii, když uctili památku České družiny, první dobrovolnické jednotky Čechoslováků, která v roce 1914 položila základy československých legií v Rusku.

    V Kyjevě na místě, kde tehdejší českoslovenští dobrovolníci složili přísahu, obě hlavy státu kladly květiny. Na Mychajlivském náměstí pak u památníku s fotografiemi vzpomněli na padlé obránce Ukrajiny, kteří v uplynulém roce bojovali proti ruské agresi. Zhlédli rovněž poničenou ruskou techniku, která je momentálně nedaleko památníku vystavena.

    Prezidenti Pavel a Čaputová se v tajnosti vydali na Ukrajinu: Kladení květin na místě přísahy České družiny z roku 1914 (28.4.2023). Prezidenti Pavel a Čaputová se v tajnosti vydali na Ukrajinu: Kladení květin na místě přísahy České družiny z roku 1914 (28.4.2023). | Reprofoto Instagram Zuzana Čaputová

  • 6.Setkání se Zelenským

    Odpoledne se Čaputová s Pavlem setkali s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Společně probrali momentální situaci ukrajinských obránců, podmínky vstupu Ukrajiny do Evropské unie a NATO a podepsali deklaraci o vzájemné spolupráci. Pavel a Čaputová se Zelenským poobědvali v kyjevském Mariinském paláci. 

    Zelenskyj Pavla ujistil, že Ukrajina je připravena splnit všechny podmínky vstupu do EU, a český prezident se následně nechal slyšet, že se osobně bude zasazovat o zahájení potřebných rozhovorů ještě do konce roku 2023.

    Zavázal se zároveň i k materiální pomoci z české strany. „Ať už to bude formou darů, komerční přes naše privátní subjekty, nebo spoluprací přes třetí strany,“ uvedl. Zároveň zmínil i konkrétní projekty, které pomohou prohloubit spolupráci mezi zeměmi a transfer technologií. „Na české straně bych jmenoval Sellier & Bellot, Aero Vodochody, Czechoslovak Group, Vojenský opravárenský podnik,“ shrnul krátce prezident. Projekty budou zaměřeny jak na vojenskou pomoc Ukrajině, tak na její poválečnou obnovu. Česko prý směřuje k tomu, aby v Dněpropetrovské oblasti otevřelo výhledově kvůli lepší spolupráci generální konzulát.

    Prezidenti Česka, Ukrajiny a Slovenska následně podepsali deklaraci o spolupráci a partnerství. Ta zmiňuje podporu Evropské unie a Severoatlantické aliance pro nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic a také „důrazně odsuzuje brutální válku a agresi Ruské federace proti Ukrajině“.

    Zelenskyj Čaputovou i Pavla informoval o situaci na bojišti i potřebě dodávek další vojenské techniky, jelikož Ukrajina se podle jeho vyjádření připravuje na protiútok. Zároveň podle něj musí začít rozhovory o vstupu do NATO. „Už není čas a prostor pro nějakou nerozhodnost v těchto otázkách,“ nechal se slyšet.

    Podle Čaputové je zřejmé, že dokud je Ukrajina ve válečném stavu, plnohodnotné členství v alianci není možné. „Ale určitě je možná praktická pomoc a prohloubení našich politických vztahů,“ poznamenala.

    Ukrajinský prezident rovněž Česku a Slovensku poděkoval za podporu integračních procesů i za podporu ustavení tribunálu pro stíhání ruských zločinů na Ukrajině. „Rusko musí prohrát a jeho vedení musí být odsouzeno za zločiny agrese a genocidy proti Ukrajině, aby si jiné národy nemusely projít tím, čím jsme prošli my,“ sdělil na tiskové konferenci po jednání Zelenskyj.

    Český prezident Petr Pavel na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (28.4.2023) Český prezident Petr Pavel na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (28.4.2023) | Tomáš Fongus

  • 7.Útěk do krytu

    Ani závěr návštěvy Ukrajiny nebyl pro Čaputovou a Pavla klidný. Po setkání se Zelenským se prezidenti odebrali do hotelu v Kyjevě, jenže ve městě se rozezněl letecký poplach. Oba státníci se tak společně s dalšími hotelovými hosty museli skrýt hotelovém krytu, který je umístěn v podzemních garážích hotelu.

    „Neignorujte varování,“ napsal odpoledne na sociální síti šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Sirény se rozezněly řadou ukrajinských oblastí, kolem 18:00 SELČ platilo varování od východu Ukrajiny až po Žytomyrskou a Vinnyckou oblast v centrální části země.

    Nucený přechod do krytu narušil odpolední program české hlavy státu. Poslední pracovní setkání se zástupci krymských Tatarů proto Pavlův tým uspořádal improvizovaně právě přímo v prostorách krytu. Na schůzku s českou hlavou státu tam přišli exiloví vůdci krymských Tatarů Mustafa Džemilev a Refat Čubarov.

    Zuzana Čaputová a Petr Pavel u Volodymyra Zelenského na Ukrajině (28.4.2023) Zuzana Čaputová a Petr Pavel u Volodymyra Zelenského na Ukrajině (28.4.2023) | Reuters

Video se připravuje ...
Další videa