Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vážně zraněný Čech na Ukrajině: Tomášovi nohu zachrání!

Autor: rix - 
19. dubna 2023
09:20

Na ukrajinské frontě byl těžce zraněn další český dobrovolník. Jak se ukázalo, jde o krajana Tomáše. Ten je známý především pod přezdívkou Cohen the Barbarian. Na Twitteru barvitě popisoval dění na ukrajinské frontě. Podle prvotních informací přišel o nohu, tu se ale lékařům zřejmě podaří zachránit.

Tomáš měl štěstí v neštěstí. Ač se podle prvotních zpráv zdálo, že přišel o nohu, není tomu tak. „Dostali jsme aktuální zprávu, nohu se podařilo zachránit, je stabilizovaný,“ uvedl pro server iDNES předseda humanitární organizace Zdravotnízajištění.cz Jan Zamrazil. 

Není zatím jasné, kde zraněný Čech podstoupí léčbu. Jedou za ním další Češi, kteří s ním budou řešit příští postup. „Se zraněným se nedaří spojit, takže zatím nevíme, jestli bude mít zájem o převoz a léčbu v Česku, nebo zůstane na Ukrajině,“ vysvětlil Zamrazil. 

Tomáš byl velmi aktivní na Twitteru, kde barvitě popisoval dění na frontě. Poslední příspěvek přidal 2. dubna. Na Ukrajinu se vydal na počátku války. „Spoustu z nás to strašně nas*alo a vyjeli jsme, hned jak Zelenskyj zavolal o pomoc,“ vysvětloval.

V březnu byl při bojích na Donbasu zraněn český medik z projektu Phoenix. Po několika dnech byl z Ukrajiny převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, jeho stav by měl být stabilizovaný. Podle informací ministerstva zahraničí padli na Ukrajině při bojích proti ruské armádě dva čeští dobrovolníci. Jeden minulý měsíc, druhý loni v červnu.

Podle Zamrazila jsou ve skutečnosti české ztráty zřejmě vyšší. „Píše se o dvou, ale bude jich bohužel více. Počet se ale nedá přesně odhadnout, mohlo by jít o deset až patnáct Čechů,“ míní.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Pouliční boje v Bachmutu.  - Facebook/Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa